Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 21.07.2006-17.10.2008, Vlăsceanu Carmen Claudia, în calitate de director al unei unități bancare şi în baza înţelegerii prealabile cu inculpatul Lazăr Aurel, a propus şi a aprobat un număr de 10 credite bancare pentru inculpaţii Nemțanu Maria Ramona (un act material), Lazăr Vasile Adrian (două acte materiale), Budeanu Gheorghe (un act material), Nemțanu Mihai (două acte materiale), Lazăr Mihaela (un act material) şi Motfolea Aurel Florin (un act material), pe baza unor adeverințe de venit, întocmite în fals.

”În schimbul încălcării atribuţiilor de serviciu (de a conduce activitatea sucursalei conform regulilor stabilite împreună cu conducerea băncii, ţinându-se cont de legislaţia în vigoare şi de normele, politicile şi procedurile interne; de a utiliza corect şi în condiţii de siguranţă patrimoniul sucursalei) inculpata Vlăsceanu Carmen Claudia a primit cu titlu de foloase necuvenite suma de 127.425 lei de la inculpata Nemțanu Maria Ramona, sumă din care şi-a însuşit 18.000 lei”, se arată în comunicatulDNA.

DNA mai arată că:

  •  inculpatul Lazăr Aurel a fost garant ipotecar pentru toate creditele bancare luate de ceilalți inculpaţi, toate cele zece credite fiind acordate cu încălcarea regulamentelor interne ale băncii și pe perioade foarte mari de timp (300 luni).
  • de asemenea, prin acceptarea documentaţiei incomplete(lipsa copiilor de pe cărțile de muncă), s-au maximizat riscurile de credit. Astfel, creditele nu au fost restituite decât într-o mică parte (s-au plătit rate timp de 1 an – 1 an și jumătate), banca fiind nevoită să treacă la executări silite imobiliare.
  • o altă manoperă utilizată de inculpata Vlăsceanu Carmen Claudia a constat în dimensionarea creditelor, astfel încât fiecare în parte să intre în competenţa de aprobare a sucursalei bancare din Piatra-Neamț (max. 100.000 de euro).

În această modalitate, mai arată procurorii DNA, inculpata Vlăsceanu Carmen Claudia a sustras controlului structurii centrale a băncii acordarea acestor împrumuturi bancare.Aceste acțiuni au avut ca urmare păgubirea băncii cu suma de 1.141.597 euro. În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile aparținând inculpaților: Vlăsceanu Carmen Claudia, Lazăr Aurel, Nemțanu Maria Ramona, Lazăr Vasile Adrian și Sîrbu Marius.

Lichie Vasile și Sîrbu  Marius au încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamţ, cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii.