Evenimentul Zilei > Justitie > Directoarea din Ministerul Sănătăţii prinsă cu mita în birou, arestată pentru 30 de zile
Directoarea din Ministerul Sănătăţii prinsă cu mita în birou, arestată pentru 30 de zile

Directoarea din Ministerul Sănătăţii prinsă cu mita în birou, arestată pentru 30 de zile

Mihaela Ela Udrea, directorul Direcţiei Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Ministerul Sănătăţii a fost arestată preventiv, vineri seară, de Tribunalul Bucureşti, în dosarul în care este acuzată că a primit mită bani şi produse cosmetice de la mai multe persoane pentru a aviza puncte de lucru farmaceutice.

Ea va petrecere 30 de zile după gratii, după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis propunerea de arestare preventivă făcută de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Decizia instanţei nu este, însă, definitivă, ea putând fi contestată de directorul din Ministerul Sănătăţii.

Prinsă în urma unui flagrant

Joi, procurorii DNA au organizat un flagrant, asupra directoarei fiind găsită suma de 2.000 de lei, iar în biroul ei au fost descoperite, la percheziţii, mai multe plicuri în care erau aproape 4.000 de lei şi mai multe produse cosmetice.

Vineri dimineaţă, procurorii au reţinut-o pentru 24 de ore pe Mihaela Ela Udrea, pentru şase infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Anchetatorii susțin că în perioada 16 aprilie – 27 august, Mihaela Ela Udrea a primit în biroul său, de la şase persoane, sume de bani şi produse cosmetice pentru avizarea unor puncte de lucru farmaceutice.

Prinsă cu sprijinul SRI

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Procurorii i-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentată, la data de 28 august 2015, Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Trebuia să fie prezentă la o dezbatere publică

La Ministerul Sănătății vineri a avut loc o dezbatere publică pe marginea unui proiect de ordin de ministru care ar urma să modifice prețurile la medicamentele inovatoare, la care ar fi trebuit să participe și Mihaela Ela Udrea, în calitatea sa de director al Direcției Politica Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătății.

Dezbaterile le-a condus secretarul de stat Iulian Chiriac, care a încercat să fie diplomat vizavi de situația în care se află colega sa de Minister, dar care a și ținut să se distanțeze clar de subiect, spunând că n-a lucrat niciodată cu ea. Greu de crezut, dar fiind faptul că, în calitate de șefă a Direcției Politica Medicamentului măcar pe acest proiect de ordin de ministru și tot ar fi trebuit să se consulte.
"Noi nu susținem astfel de practici. Este un director al Ministerului în continuare, dar știm că este o anchetă în desfășurare și așteptăm ca instituțiile abilitate ale statului să-și facă datoria. Sunt oameni care trebuie să-și facă treaba și ne dorim să-și facă treaba cât mai bine. Eu nu colaboram cu dumneaei", a declarat Iulian Chiriac.

„Un profesionist foarte bun”

Directoarea Direcției Politica Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Ministerul Sănătății, Mihaela Udrea, a fost ridicată de procurori cu doat o zi înainte de o dezbatere publică pe marginea prețului medicamentelor inovative. Șeful acesteia, secretarul de stat Alin Țucmeanu, a calificat evenimentul drept unul foarte neplăcut. „Am asistat la percheziție din partea Ministerului Sănătății. S-a găsit la ea în birou o pungă cu 2.000 de lei. Nu știm exact ce s-a întâmplat. Pot să vă spun că doamna Udrea era un profesionist, unul dintre oamenii foarte buni din Ministerul Sănătății care lucra în subordinea mea. Un om de bază care a făcut revoluția prețurilor la medicamente, dacă vreți. Niciodată nu a condiționat ceva. Mie, personal, îmi pare foarte rău de ce s-a întâmplat. N-aș fi crezut niciodată”, a spus Țucmeanu pentru EVZ.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: