Evenimentul Zilei > International > Diplomația americană cere lumii să țină piept Chinei
Diplomația americană cere lumii să țină piept Chinei

Diplomația americană cere lumii să țină piept Chinei

Secretarul American de Stat, Mike Pompeo, a făcut iar un apel „tuturor națiunilor atașate de libertate și de democrație să înțeleagă amenințarea pe care o reprezintă Partidul Comunist Chinez”.

Șeful diplomației Statelor Unite a făcut acest apel după ce a avut întrevederi, marți, la Londra, cu guvernul britanic, pe fondul tensiunilor sino-britanice crescute, ca urmare a excluderii gigantului telecom Huawei din rețeaua 5G britanică și a situației din Kong Kong.

„Credem că întreaga lume trebuie să colaboreze pentru a se asigura că toate țările, inclusiv China, se comportă (…) într-o manieră care să corespundă ordinii internaționale”, a declarat Mike Pompeo în timpul unei conferințe de presă alături de omologul său britanic Dominic Raab.

Salutând discuții „sincere” cu oficialii britanici, Mike Pompeo a cerut „tuturor națiunilor atașate de libertate și de democrație (…) să înțeleagă amenințarea reprezentată de Partidul Comunist Chinez”.

În ultimele luni, Marea Britanie s-a apropiat constant de pozițiile Washingtonului, într-o confruntare deschisă cu China, făcând chiar o întoarcere cu 180 de grade în cazul producătorului de echipamente telecom Huawei.

Excluderea Huawei din rețeaua britanică 5G a provocat furie la Beijing, autoritățile chineze denunțând o decizie politică și avertizând că „va exista un preț de plătit”.

Șeful diplomației americane a negat însă că Washingtonul a forțat mâna aliatului său, Londra,  în chestiunea Huawei.

Chiar dacă liderul de la Casa Albă, Donald Trump, le-a cerut insistent aliaților Statelor Unite să nu facă nici o afacere cu Huawei.

„Această decizie a fost luată, nu pentru că Statele Unite au spus că este o decizie bună, ci pentru că liderii de aici, din Marea Britanie, au ajuns la concluzia că ceea ce trebuie făcut este să ia această decizie pentru binele poporului britanic”, a declarat Mike Pompeo.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: