Evenimentul Zilei > Justitie > DIICOT reacționează la MODIFICĂRILE LEGISLATIVE anunțate de TUDOREL TOADER
DIICOT reacționează la MODIFICĂRILE LEGISLATIVE anunțate de TUDOREL TOADER

DIICOT reacționează la MODIFICĂRILE LEGISLATIVE anunțate de TUDOREL TOADER

Procurorii DIICOT au emis un comunicat de presă în care își arată îngrijorarea de neconcordanțele dintre modificările legislative anunțate pentru justiție în ultima perioadă, și punctele de vedere comunicate de specialiștii din justiție, în timpul dezbaterilor pentru modificarea acestor legi.

Reprezentanții DIICOT spun că „Procurorii DIICOT au analizat cu atenție modificările anunțate de către ministrul justiției în cursul acestei zile, ținând cont de faptul că, de mai multe ori în cursul ultimilor trei ani, s-au solicitat magistraților, judecători sau procurori, puncte de vedere referitoare la modul în care trebuie concepute legile de organizare și funcționare a justiției; aceste puncte de vedere, votate în adunările generale ale magistraților, nu se regăsesc în noul proiect, așa cum a fost prezentat.

Deocamdată, în discuții s-a remarcat că respectivul proiect nu s-a aflat în dezbatere publică, nu a fost publicat pe site-ul MJ și, din păcate, nu reprezintă rezultatul consultărilor anterioare. Referitor la acest aspect, procurorii structurii de crimă organizată doresc existența unei dezbateri reale și a unui dialog permanent între instituțiile menționate mai sus astfel încât produsul legislativ rezultat să satisfacă exigențele strategiei naționale de dezvoltare a sistemului judiciar asumată de statul român.

Fără a intra în fondul proiectelor de modificare a legilor justiției, în lipsa unui proiect de modificare a legilor justiției și a unei note de fundamentare scrise, procurorii DIICOT vor putea prezenta un punct de vedere unitar și integrat după comunicarea acestora.

În acest sens, procurorii din structura centrală și teritorială a DIICOT consideră necesară convocarea Adunării generale a procurorilor, care să adopte o rezoluție unitară.”