Evenimentul Zilei > International > Dictatura lui Lukașenko. Lidera opoziției a fugit din țară „de dragul copiilor ei”
Dictatura lui Lukașenko. Lidera opoziției a fugit din țară „de dragul copiilor ei”

Dictatura lui Lukașenko. Lidera opoziției a fugit din țară „de dragul copiilor ei”

Svetlana Tikhanovskaya principalul lider al opoziției din Belarus spune că a luat o „decizie foarte dificilă” de a părăsi țara, după ce a contestat rezultatele electorale și a fost reținută.

Svetlana Tikhanovskaya principalul lider al opoziției din Belarus spune că a luat o „decizie foarte dificilă” de a părăsi țara, după ce a contestat rezultatele electorale și a fost reținută.

Într-un videoclip YouTube,  a spus că a făcut-o pentru copiii ei, deoarece protestele au continuat pentru a doua noapte. O persoană a murit.

Un al doilea videoclip, aparent filmat când a fost reținută luni, pentru ca ulterior să fie eliberată.

Este „în siguranță” acum în Lituania, a spus ministrul de externe al țării, potrivit BBC.

Rezultatele sondajului i-au acordat președintelui Alexandr Lukașenko 80% din voturi, însă au existat numeroase afirmații de fraudă.

Conflictele violente între poliție și protestatari au izbucnit în cele două nopți de la organizarea alegerilor și au existat numeroase rapoarte despre brutalitatea poliției.

Marți seară, trei jurnaliști ai BBC, care fac parte dintr-un echipaj de filmare din Minsk, au declarat că au fost atacați de forțele de ordine în uniforme negre, fără însemne. Ei spun că doi dintre oficiali l-au bătut pe cameraman și au încercat să spargă echipamentul. Reporterii nu au fost reținuți.

Lukașenko, în vârstă de 65 de ani, care a condus fosta țară sovietică din 1994, i-a catalogat pe susținătorii opoziției drept „oi” controlate din străinătate.

Tikhanovskaya a fost cea care a coalizat opoziția și a prezentat o provocare mai puternică ca niciodată liderului autocratic. Tânăra în vârstă de 37 de ani este o fostă profesoară, devenită mamă, și a rămas acasă până a intrat în cursa electorală, după ce soțul ei a fost arestat și blocat să se înregistreze în alegeri.

Când a încercat să înregistreze o plângere cu privire la rezultatele – care i-au oferit doar 9,9% din voturi, luni, a fost reținută timp de șapte ore.

Mii de oameni au ieșit în stradă în Republica Belarus pentru a două noapte de revoltă împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale. Protestele au izbucnit după anunțarea rezultatelor unui sondaj oficial realizat la ieșirea din secțiile de votare care îl dau învingător cu 79.7 % pe actualul președinte Aleksandr Lukașenko.

Lukașenko, în vârstă de 65 de ani, a condus fosta republica sovietică din Europa de Est, dintre Rusia și Polonia, membră a UE, timp de un sfert de secol, tolerând puțin disidență.

Manifestanții au ridicat baricade în zone din centrul orașului Minsk, iar forțele de ordine au intervenit brutal. În Capitală, poliția a folosit grenade fumigene, asurzitoare și gloanțe de cauciuc, peste 3.000 de oameni fiind arestați

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.