Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Diana Șoșoacă și ingredientul secret. Mămăliga explodează din nou!
Diana Șoșoacă și ingredientul secret. Mămăliga explodează din nou!

Diana Șoșoacă și ingredientul secret. Mămăliga explodează din nou!

Diana Șoșoacă: Grupul pentru vaccinare nu are nici măcar un medic, sunt ba purtători de cuvânt, ba din ministere, din Guvern care nu fac altceva decât să fie colonei și absolut toți fac parte din servicii, d-aia nu am voie să dau numele lor, dar o să dau publicității ce pot, pentru că nu te pui cu un avocat. Așa și-a început discursul de ieri.

Diana Șoșoacă ingredientul secret.

Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu se spunea că mămăliga nu explodează. În consecință comuniștii nu se temeau de popor. Securitatea nu cunoștea resorturile psihologice ale unui popor, nici cât o gospodină dintr-un sat din Bărăgan. Pentru că până la urmă mămăliga a explodat. Arzându-i rău pe toți cei din jurul cuplului Nicolae și Elena. A rămas memorabilă replica lui Tudor Postelnicu, atunci când a explicat de ce a susținut acțiunile lui Ceaușescu: „Am fost un dobitoc!”. Nu fusese singurul…

Numai că lecțiile Istoriei sunt inutile. Le îngropăm în câteva file cuprinse într-un manual de liceu și mergem mai departe. Convinși că niciodată nu se va mai repeta așa ceva. Până când se repetă.

Ieri, peste 2000 de oameni au protesta în fața Guvernului. Unii, într-o logică șchioapă, o să spună că sunt (doar) o mână de oameni. Uitând că și prăbușirea comunismului românesc a început cu o mână de oameni. Unii în Piața Operei din Timișoara, alții în fața hotelului Intercontinental din București. Nu erau mulți, dar au fost suficienți.

Alții vor spune că „ciudații” care-i conduc, Diana Șoșoacă, Dan Chitic, Adriana Bahmuțeanu, sunt niște exaltați în căutare de lovituri mediatice. Uitând că în primele zile ale revoltei din 1989 mâna de oameni care construia baricade nu era formată din intelectuali, academicieni sau politicieni. În fața Armatei Republicii Socialiste România și a Securității stăteau niște oameni care aveau curaj sau nu mai aveau nici o speranță. O stare comună. Intelectualii, academicienii sau politicienii au apărut când lucrurile erau clare. Și au preluat puterea.

Actualul executiv de la Palatul Victoria, născută din voința lui Klaus Iohannis și nu a votului oamenilor, repetă greșelile înaintașilor. Îmbătați de ideea că au patru ani de guvernare în față, liderii PNL, USR+ și UDMR preferă să adopte o atitudine pe care am văzut-o doar la FSN-ul lui Ion Iliescu din 1992. Nu contează decât argumentele lor, numai ei știu în ce direcție trebuie să meargă țara, anunță măsuri fără cap și coadă, bazându-se pe forța coercitivă a Statului. Un autism instituțional învăluie România.

Nu se va sfârși bine. Oamenii nu mai au încredere în politicienii care le spun să facă una, iar ei fac alta. Nu mai acceptă ideea că poți închide restaurantele, teatrele, muzeele, dar poți ține deschise hipermarketurile. Nu înțeleg de ce nu au voie în biserică, dar se pot înghesui în avioane. Sau la plata impozitelor.

Mulți nu mai știu de unde să facă rost de bani pentru a-și plăti întreținerea, dar aud la televizor de afacerile din pandemie, care i-au făcut pe unii extrem de bogați. Fără ca Statul să reacționeze, fiind complice. Aud că miliarde de euro care urmează să ne copleșească. O placă de patefon care nu mai convinge pe nimeni. Pentru că realitatea din portofel este cu totul alta.

Ceea ce ar trebui să-și aducă aminte Klaus Iohannis & Co este că orice mămăligă explodează dacă nu-ți pasă ce se întâmplă după ce o pui pe aragaz. Secretul este să dai focul mic și să amesteci din când în când. Sau ca să ne referim la situația actuală, trebuie să arăți că-ți pasă cu adevărat. Trebuie să iei măsuri care să facă viața oamenilor mai ușoară. Să-i facă să treacă peste cele aproape 400 de zile de nesiguranță și teamă. Să le dai speranța că ești alături de ei, nu doar că apari la televizor din când în când.

Altfel, nu se va sfârși bine. Și nu Diana Șoșoacă va fi de vină, ci ingredientul secret. Aroganța…

P.S. Manifestațiile au avut loc când autorităţile au anunţat că la ATI sunt internate 1.324 de persoane, un număr record de la începutul pandemiei. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 6.096 de infectări noi, iar 112 oameni au murit.

Diana Șoșoacă ingredientul secret