Evenimentul Zilei > International > Dezvăluirile lui SNOWDEN au dus la retragerea unor SPIONI britanici din diverse țări
Dezvăluirile lui SNOWDEN au dus la retragerea unor SPIONI britanici din diverse țări

Dezvăluirile lui SNOWDEN au dus la retragerea unor SPIONI britanici din diverse țări

Marea Britanie a fost constrânsă să retragă spioni din unele ţări, după ce Rusia şi China ar fi avut acces la documente ultrasecrete sustrase de fostul consultant american Edward Snowden.

Înalţi responsabili ai guvernului şi ai serviciilor de informaţii britanice au declarat pentru Sunday Timesa trebuit să fie retraşi agenţi din ţări ostile după ce Rusia ar fi fost în măsură să decripteze peste un milion de dosare.

„Rusia şi China au aceste informaţii. Aceasta semnifică faptul că a trebuit să fie retraşi agenţi şi modurile noastre de operare fiind cunoscute a încetat colectarea de informaţii esenţiale”, a declarat pentru Sunday Times o sursă din Downing Street.

Alte surse guvernamentale citate de ziar au afirmat că China a avut acces la documente ce conţin tehnici ale serviciilor de informaţii ale Marii Britanii şi SUA, ceea ce a provocat teama că spionii acestor ţări ar fi putut fi identificaţi.

Edward Snowden, fost consultant al CIA şi al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, s-a refugiat în Rusia după ce a transmis presei o enormă cantitate de documente secrete pentru a dezvălui amploarea programelor americane de supraveghere electronică şi pentru a proteja libertăţile individuale, scrie Agerpres.

Snowden a afirmat că nici un serviciu de informaţii nu ar putea să decripteze documentele pe care le-a deţinut.

Dar o sursă din cadrul serviciilor de informaţii a declarat pentru Sunday Times: „Ştim că Rusia şi China au acces la materialele lui Snowden şi că le vor studia timp de ani, căutând indici pentru a identifica potenţiale ţinte”.