Dezvăluirile făcute Moderna și AstraZeneca în Parlamentul European cu privire la vaccinurile anticoronavirus

Dezvăluirile făcute Moderna și AstraZeneca în Parlamentul European cu privire la vaccinurile anticoronavirus Sursa:facebook

Reprezentanții celor două companii au fost luați la întrebări, luni, în Parlamentul European de Cristian Terheș. Aceștia au recunoscut că li s-a cerut să producă rapid vaccinuri și nu a fost timp pentru testări extinse. În plus, companiile au cerut garanții că vor fi protejate în cazul unor procese în ceea ce privește efectele adverse ale serurilor.

CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel și vicepreședintelui executiv AstraZeneca, Iskra Reic au fost luați la întrebări de europarlamentarul, Cristian Terheș cu privire la vaccinurile anti coronavirus.

Cristian Terheș le-a cerut reprezentanților companiilor să să clarifice dacă au decodat ADN-ul virusului COVID sau dacă s-au bazat pe datele oferite de autoritățile din China, În plus, europarlamentarul le-a cerut să explice de ce companiile s-au ales doar cu profiturile și nu răspund pentru efectele adverse ale vaccinurilor. În plus, Cristian Terheș a cerut celor două companii să spună dacă au existat decese în timpul testării vaccinurilor și să facă publice contractele privind aceste seruri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Răspunsul companiilor

În răspunsurile lor, reprezentanții Moderna și AstraZeneca au spus că ei au produs vaccinurile la solicitarea statelor și că li s-a cerut să facă acest lucru cât mai repede. Pentru că nu a fost timp pentru testări extinse, companiile au cerut garanții care să le protejeze.

„Cu privire la răspunderea pentru efectele adverse, guvernele au vrut aprobarea rapidă a unui vaccin. Și, din acest motiv, pentru o aprobare condiționată, era important să ni se dea câteva garanții în materie de despăgubiri, pentru că nu puteam să nu avem nicio garanție. Au vrut vaccinul rapid. Nu au dat timp producătorilor pentru a avea studii pe termen lung, din cauza naturii acestei pandemii“, a răspuns Stéphane Bancel, CEO-ului Moderna.

„Clauzele privind răspunderea și despăgubirile au fost discutate și convenite cu multe guverne din întreaga lume, pentru că toată lumea a dorit să vadă cum putem accelera producerea și livrarea vaccinurilor. Și, repet, așa cum am menționat și mai devreme, aceasta este considerată a fi practica standard în situații de urgență și, în mod egal, practica care protejează și sprijină pe toată lumea“, a declarat și Iskra Reic, vicepreședintele executiv AstraZeneca.

Dezvăluri importante

De asemenea, CEO-ul Moderna a recunoscut că boosterele bivalente aprobate recent în SUA nu au fost testate anterior pe oameni. Un alt lucru important recunoscut de Stéphane Bancel a fost că vaccinurile au fost produse având la baza un segment de ADN al virusului pus la dispoziție de autoritățile chineze la începutul lui 2020, și nu întregul ADN al coronavirului.

„Reprezentanții Moderna și AstraZeneva au recunoscut ceva ce se spunea pe surse: guvernele au cerut firmelor producătoare de vaccinuri să facă repede un produs medical, pe banii statelor, produs pe care apoi tot guvernele l-au impus populației.

Firmele au recunoscut eventualele riscuri ale efectelor adverse, din cauza timpului scurt pentru testare, motiv pentru care au cerut garanții de protecție, pe care le-au obținut de la aceleași guverne. Totul s-a făcut pe baza unor contracte care nici azi nu sunt publice. Pe scurt, asistăm la cel mai mare scandal de corupție din istorie, în care prețul este și periclitarea vieții oamenilor", a spus europarlamentarul Cristian Terheș.