Evenimentul Zilei > EVZ Special > Dezvăluirile explozive ale unui spion român fugit în SUA
Dezvăluirile explozive ale unui spion român fugit în SUA

Dezvăluirile explozive ale unui spion român fugit în SUA

Constantin Răuță, ofițer al Direcției de Informații Externe (DIE) și colaborator al Securității sub numele conspirativ „Călin”, este trimit la New York, în 1973, pentru a pregăti vizta pe care tiranul comunist Nicolae Ceaușescu urma să o facă în SUA. Odată ajuns, Răuță, care avea asupra sa o valiză cu documente strict secretă, cere azil politic în Statele Unite ale Americii.

Pe 2 septembrie 1974, justiţia comunistă îl condamnă la moarte, pentru trădare  Răuță redobândindu-și cetățenia română abia în 2011, la capătul unui proces care a durat mai mulți ani. Fostul spion, acum cetățean american, este singurul caz de condamnare la moarte din perioada regimului comunist, care nu a fost anulat de justiţie.

Potrivit flux24, Constantin Răuță (foto jos) nu și-a încheiat încă socotelilele cu trecutul, dezvăluind acum o serie de amănunte aproape incredinbile despre momentul în care a ajuns în SUA și a cerut azil politic. El aduce grave acuzații fostului secretar de stat american Henry Kissinger, acum în vârstă de 93 de ani, eminența cenușie a mai multor președinți americani.

Mărturisirile și acuzațiile lui Răuță sunt expuse pe larg într-o scrisoare adresată chiar Kissinger, fost  secretar de stat și consilier pe probleme de securitate națională în timpul președinției lui Richard Nixon și a lui Gerald Ford, căruia îi cere explicații publice:

”Mulți ani mai târziu, după ce Generalul Ion Mihai Pacepa a sosit în Statele Unite și a primit azil politic, am aflat de la el despre conținutul discuțiilor Președintelui Nixon cu Ceaușescu deoarece el a fost acolo în calitate de Consiler al lui Ceaușescu. Nici tu, nici Președintele Nixon, nu ați menționat nimic lui Ceaușescu despre eliberarea familiei mele ținută ostatică în România. Tot ceea tu și Președintele Nixon i-ați spus a fost că Guvernul Statelor Unite nu a deschis servieta mea și plicul cu documente.

Mai mult pentru a nu contacta presa în timpul vizitei Președintelui Ceaușescu ai ordonat împotriva aceleași Conventii de la Viena să fiu ținut sub pretextul procesării cererii mele de azil politic pe Insula Guvernatorilor din Portul New York, unde presa nu putea să intre fără permis.

După ce tu și Președintele Nixon ați luat din mânile mele singurele posibilități de a negocia eliberarea familiei mele din România m-am mutat în Washington DC și am început să fac lobby pe lângă membrii Congresului pentru eliberarea familiei mele. (…)

Am informat agenții FBI că doream să folosesc documentele și dovezile pe care le aveam în servieta diplomatică ca să arăt adevărata față  a lui  Ceaușescu și intențiile sale. De asemenea intenționăm să utilizez documentele ca să negociez cu regimul Ceaușescu eliberarea soției și băiatului meu rămași ostatici în București. Aceasta era o practică a tuturor regimurilor comuniste, așa cum știi, ca să se asigure că cetățenii lor se întorc, după un drum în străinătate”, scrie Răuță în scrisoarea pe care o puteți cici integral AICI.