Evenimentul Zilei > International > DEZVĂLUIRI. Operațiunea secretă a unui comando israelian în care s-a descoperit cum poate ISIS transforma LAPTOPURILE în BOMBE artizanale
DEZVĂLUIRI. Operațiunea secretă a unui comando israelian în care s-a descoperit cum poate ISIS transforma LAPTOPURILE  în BOMBE artizanale

DEZVĂLUIRI. Operațiunea secretă a unui comando israelian în care s-a descoperit cum poate ISIS transforma LAPTOPURILE în BOMBE artizanale

O operațiune a forțelor speciale israeliene din Siria a descoperit ca ISIS fabrica bombe din laptopuri, iar în urma acestei informații au fost interzise laptopurile pe zboruri din SUA sau Marea Britanie.

Donald Trump a dezvaluit aceste date și rușilor, într-o întâlnire secrete care a avut loc în Biroul Oval, ceea ce a dat naștere la controverse și a stârnit furia Israelului, scrie Daily Mail.

Detaliile aparute despre o operațiune clasificată a serviciilor secrete israeliene au condus la interzicerea laptopurilor la bordul avioanelor. 

A fost o operațiune periculoasă forțelor israeliene în Siria, în cursul căreia s-a observat cum teroriștii ISIS încercau să transforme laptopurile în bombe. Două surse din serviciile secrete israeliene au dezvaluit pentru revista Vanity Fair cum au fost obținute informațiile, în cursul acelei misiuni periculoase executate pe timp de noapte.

Iarna trecută, două elicoptere au transportat o echipă a comandourilor Sayeret Matkal, trupele de elită contrateroriste, descrise ca „o unitate de fantome din umbră”, în centrul Siriei, zburând la altitudine joasă pentru a nu fi detectate de radar. Au aterizat la câțiva km de bazele teroriștilor ISIS care lucrau la crearea unei bombe care sa fie introdusă în laptopuri.

Au aflat despre aceasta bază militară de la o sursa din interior, fie un israelian sub acoperire, care a reușit să se infiltreze în interiorul grupării, fie era vorba despre un tradător din rândul ISIS, care transmitea informațiile. Trupele de elită s-au urcat la bordul a două autovehicule Jeep, deghizate ca vehciule de patrulare, marcate cu semne ale armatei siriene și s-au îndreptat spre baza militară.

Cu ajutorul unui microfon amplasat în sala de întâlniri a ISIS, spune o sursă, sau cu o linie telefonică aflată în apropiere, spune altă sursă, au reușit să intercepteze convorbirile teroriștilor. Comandourile au ajuns apoi înapoi la elicoptere și s-au îndreptat spre casă. Cei care interceptau convorbitir, echipa israeliană de spioni Unitatea 8200, a așteptat apoi săptămâni întregi pentru a aduna informații, ascultând de la o bază de pe Înălțimile Golan, la granița dintre Siria și Israel, neștiind dacă omul lor din interior avea sau nu dreptate. 

În cele din urmă, au auzit un soldat ISIS care explica cum se face o bombă dintr-un laptop, care ar putea trece de securitatea din aeroporturi. Israelul a spus apoi oficialilor americani, iar autoritățile de la Washington și de la Londra au anunțat restricții la bagajele de mână, în ceea ce privește electronicele permise. În special pe cursele din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, încă din luna martie. 

Apoi, în mai, Trump i-a spus ministrului rus de Externe Serghei Lavrov și ambasadorului rus în SUA, Serghei Kislyak despre ce au aflat serviciile secrete, într-o întâlnire la care a participat din partea presei doar fotograful oficial din Rusia. 

El s-ar fi lăudat la întâlnire: „Am informații secrete excelente, Mie îmi spun oamenii mei informații foarte utile, în fiecare zi”, a spus Trump, apoi a detaliat despre operațiunea respectivă. Israelul a considerat că președintele american a compromis și a pus în pericol viața omului lor din interiorul grupării ISIS și s-a temut că Rusia va spune tot ce știe aliaților săi, Iranul, care este cel mai mare dușman al Israelului. 

Un fost membru al comandoului israelian a spus pentru Vanity Fair că omului lor, sursa lor din interior, ar putea fi omorât de ISIS și a sugerat că Trump ar fi de vină. „Orice s-ar fi întâmplat cu el, este un preț foarte mare care trebuie plătit pentru greșeala unui președinte”. 

Ulterior, Trump și-a apărat decizia de a le spune rușilor astfel de informații, într-o serie de mesaje pe Twitter, afirmând că el a crezut că în felul acesta salvează vieți. 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: