Evenimentul Zilei > Justitie > DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE. Cine este românul aflat pe urma unei MITE de peste 100 de milioane de euro de la AIRBUS
DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE. Cine este românul aflat pe urma unei MITE de peste 100 de milioane de euro de la AIRBUS

DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE. Cine este românul aflat pe urma unei MITE de peste 100 de milioane de euro de la AIRBUS

Viaţa bate filmul! Dezvăluiri despre traseul unei mite de peste 100 de milioane de euro. Mai exact, Constantin Ster, un bărbat din Bacău, ar fi suspectat de procurorii germani că ar fi intermediat o șpagă dată de divizia militară a Airbus pentru vânzarea şi transferul unei producții de tip offset a avioanelor de vânătoare Eurofighter în Austria. Concernul Airbus nu este la prima investigație privind darea de mită pentru a facilitate contracte bănoase.

Un fost candidat din Bacău ar fi pe traseul unei mite de peste 100 de milioane de euro de la Airbus, potrivit site-ului aghiuta.com care citează theblacksea.eu. Bărbatul nu a putut fi contactat, însă este posibil să fie vorba despre un candidat din 2012 la președinția Consiliului Județean Bacău.

În urma cercetărilor, procurorii ar fi descoperit că în conturile firmei lui Ster, înregistrată în Dubai, ar fi intrat cinci milioane de euro. În timpul audierilor, românul a negat că ar fi intrat în posesia acestei sume. Potrivit unor informaţii, acesta locuiește într-un apartament de 30.000 de auro și și-a cumpărat recent o Dacia Duster în leasing.

Băcăuanul ar fi confirmat o parte din informațiile parchetului german, dar susține că nu toate acuzațiile care i se aduc sunt reale. 

Airbus nu este la prima investigaţie!

Concernul Airbus nu este la prima investigație privind darea de mită pentru a facilitate contracte bănoase. În 2014, procurorii germani au făcut mai multe percheziţii la filialele Airbus Defence and Space (care se ocupă de echipament militar și de securitate), fosta EADS, iar reprezentanţi ai companiei au anunţat că, la rândul lor, au deschis o anchetă internă.

Procurorii din Munchen au verificat legalitatea contractelor care i-au adus concernului EADS trei miliarde de euro. Un fost angajat EADS al filialei din Marea Britanie pretinde că a fost concediat după ce a anunţat autorităţile despre ilegalităţile dintr-un acord cu Arabia Saudită și România. Suspiciunile de corupţie au vizat contracte de vânzare a unor echipamente pentru securizarea frontierelor acestor state, potrivit digi 24. 

O versiune integrală, în engleză, a dezvăluirilor AICI!