Evenimentul Zilei > International > Rusia a avut un grup de „patru cârtițe” în interiorul CIA. Acum se fac primele arestări
Rusia a avut un grup de „patru cârtițe” în interiorul CIA. Acum se fac primele arestări

Rusia a avut un grup de „patru cârtițe” în interiorul CIA. Acum se fac primele arestări

Există tot mai multe dovezi că ar fi putut exista un al patrulea spion american important care nu a fost niciodată prins. Potrivit noii cărți, o vânătoare de „cârtițe” a existat, dar nimeni nu a fost arestat sau acuzat vreodată în acest caz. Detaliile secrete ale acelei investigații sunt dezvăluite pentru prima dată în „The Fourth Man”, cartea fostului ofițer CIA Robert Baer.

Vladimir Putin a plantat spioni KGB în interiorul Serviciilor Secrete ale Statelor Unite, iar noua carte a lui Robert Baer intitulată ”Al patrulea om”, lansată pe 17 mai 2022, face dezvăluiri explozive privind vânătoarea unui agent rus infiltrat înăuntrul CIA-ului care nu a fost prins niciodată.

„Povestea agentului dublu rus din CIA care a scăpat poate suna ca o afacere neterminată din Războiul Rece”, a scris Baer în cartea sa. Rolul acestor ”cârtițe” ale lui Putin din interiorul Serviciile Secrete americane era să elimine orice agent rus care lucra pentru Statele Unite, din spatele ușilor închise.

„A fost un al patrulea om”, a declarat John Lewis, fost director adjunct al FBI

„A fost un al patrulea om”, a adăugat John Lewis, fost director adjunct al FBI pentru securitate națională. „Am avut o mulțime de lucruri inexplicabile care nu puteau fi explicate de ceilalți trei”.

„Cred că există un al patrulea om și multe lucruri arată în acest sens”, a declarat Jim Milburn, un fost agent de contrainformații al FBI care a fost implicat în anchetă, într-un interviu săptămâna aceasta. „Sunt mai multe despre care nu poate vorbi. Totul mă duce la sentimentul că există un al patrulea om”.

În anii ’80, trei americani ”cârtițe” spionau pentru Uniunea Sovietică – ofițerii CIA Edward Lee Howard și Aldrich Ames și agentul FBI Robert Hanssen – au ajutat Moscova să identifice, să aresteze și să închidă sau să execute agenții sovietici care spionau în secret pentru Statele Unite. Acele pierderi de agenți au lăsat CIA-ul în întuneric la Moscova, timp de mulți ani. Ames și Hanssen au fost prinși și arestați, iar astăzi sunt în închisoare, în timp ce Howard a dezertat la Moscova, unde a murit în 2002.

Cine putea fi al patrulea spion american

Există tot mai multe dovezi că ar fi existat și un al patrulea spion american important, ”cârtiță” a Rusiei în interiorul Serviciilor Secrete din SUA, care nu a fost prins niciodată. Potrivit noi cărți ”The Fourth Man” a lui Robert Baer, publicată în America în 17 mai 2022, fost agent CIA până în anul 1997, în vârstă de 69 de ani, o vânătoare împotriva celui ”de-al patrulea bărbat”, care era suspectat că este un ofițer CIA, a început în anii ’90, dar nimeni nu a fost arestat sau acuzat vreodată în acest caz.

Detaliile secrete ale acestei investigații sunt dezvăluite pentru prima dată în cartea lui Robert Baer. ”Povestea agentului dublu rus din CIA, care a scăpat sună ca o afacere neterminată din Războiul Rece”, scrie Baer în cartea sa. Dar ”ea începe să semene mai mult cu misterul celui de-al patrulea bărbat care este mult mai important din punct de vedere istoric decât o poveste de spionaj din vechea școală. Face parte din povestea mult mai mare a modului în care America l-a ratat complet pe Putin și învierea KGB-ului”.

Totul a pornit în 1988, când un ofițer CIA staționat la Addis Abeba, Etiopia, s-a întâlnit pentru prima dată cu cu un ofițer KGB Alexander Zaporozhski, cu nume de cod GTZORRO, pe care l-a poreclit ”Max”.

Acesta din urmă a dezvăluit de-a lungul anilor indicii despre faptul că KGB avea ”cârtițe” în interiorul Serviciilor Secrete ale SUA. Dovezile lui ”Max” au dus la depistarea lui Ames de la CIA (arestat în 1994) și a lui Hanssen de la FBI (arestat în 2001). Howard de la CIA a dezertat la Moscova în 1985, iar în 2002 a murit.

Zaporozhski a fost unul dintre cei mai importanți spioni ruși pe care CIA i-a avut vreodată. El a făcut greșeala să călătorească în Rusia, unde a fost arestat și a petrecut mulți ani în închisoare. A fost eliberat și trimis în SUA în 2010, într-unul dintre cele mai mari schimburi de spioni efectuat vreodată între Statele Unite și Rusia.

Primele arestări

În 1994, Ames a fost arestat și acuzat de spionaj pentru Moscova, datorită în parte informațiilor pe care le-a furnizat Zaporojski. După ce Ames a fost arestat, CIA a creat în secret o nouă echipă de contrainformații pentru a încerca să determine dacă au existat pierderi care nu au putut fi explicate de Ames sau Howard, care dezertase la Moscova în 1985.

Echipa agenției, scrie Baer, ​​includea ofițeri CIA. Laine Bannerman, Diana Worthen și MaryAnn Hough. Au început să cerceteze vechi informaţii indicii și alte dovezi legate de agenți și operațiuni compromise care nu puteau fi explicate nici de Ames, nici de Howard. În cele din urmă, s-au convins că mai sunt cel puțin două cârtiţe, scrie heintercept.com.