Evenimentul Zilei > Actualitate > Dezvăluiri din infern. Cine este medicul erou care a sărit în flăcări ca să-și salveze pacienții
Dezvăluiri din infern. Cine este medicul erou care a sărit în flăcări ca să-și salveze pacienții

Dezvăluiri din infern. Cine este medicul erou care a sărit în flăcări ca să-și salveze pacienții

Medicii belgieni care îl îngrijesc pe doctorul Cătălin Denciu, care a intrat în foc pentru pacienții de la Piatra Neamț, spun că nu au primit din vreme dosarul medical al pacientului.

Medicul erou Cătălin Denciu a fost internat în Belgia, la Spitalul Militar „Regina Astrid” de la Bruxelles, unde au fost tratate și o parte din victimele de la Colectiv. Aici funcționează unul dintre cele mai importante centre pentru tratarea pacienților arși din Europa. Medicul român are arsuri pe 40% din suprafaţa corpului după ce a încercat să salveze din flăcări pacienţii care erau internaţi în stare critică, cu Covid-19, la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț.

Medicii belgieni s-au declarat nemulțumiți că partea română a trimis cu întârziere dosarul medical al pacientului, care a fost întocmit pentru Cătălin Denciu, apreciind acest lucru ca fiind lipsit de profesionalism, conform Libertatea. Aceasta cu atât mai mult cu cât, în spitalul belgian există o presiune foarte mare din cauza infecțiilor cu noul coronavirus.

Medicul Cătălin Denciu a fost transportat în Belgia, la Bruxelles cu un avion C-27J Spartan, iar pe timpul deplasării a primit asistență medicală specializată din partea unei echipe a Ministerului Apărării Naționale. Premierul Ludovic Orban a declarat că nu a fost deloc ușor să obțină acordul de la Bruxelles, pentru că toate transferurile din străinătate sunt blocate din cauza pandemiei, iar Belgia este una dintre țările europene cu o rata foarte ridicată de infectare.

„Internarea la Spitalul Militar «Regina Astrid» din Belgia nu se poate face peste noapte cum vrem noi. Internarea se face pe baza solicitării formulate de o echipă după un anumit interval de timp pentru că trebuie pregătit locul unde va fi internat, ori lucrurile astea nu se fac…”, a spus Orban.

Cine este Cătălin Denciu

Medicul Cătălin Denciu, care a intrat în flăcări pentru pacienții săi, are 48 de ani și este specializat în terapie intensive. El este căsătorit, soția sa fiind tot medic, și are doi copii. Cătălin Denciu a fost coleg de facultate cu ministrul Sănătății, care a ținut să precizeze acest lucru, în declarațiile de presă pe care le-a dat la Piatra Neamț.

„Suntem şi prieteni. Este un profesionist. am fost colegi din facultate. Îşi face meseria, după cum aţi văzut din această seară, încercând să salveze pe acei pacienţi”, a spus Nelu Tătaru.

În momentul izbucnirii incendiului din secția ATI, medicul Cătălin Denciu era de gardă și a intervenit pentru a-i salva pe pacienții aflați în stare gravă. Împreună cu un alt coleg medic, chirurgul Pavel Borș, ajutați de două asistente, au scos bolnavii din salonul alăturat celui care fusese cuprins de flăcări.

În urma intervențiie, șase din cei 16 pacienţi cu COVID au scăpat cu viaţă.

Medicul s-a ales cu răni grave pe aproape jumătate din corp, dintre care unele de gradul 4, la picioare.

 Surse din rândul celor care au asigurat transportul au povestit pentru Libertatea că în aeronavă Nelu Tătaru a vorbit cu medicul Denciu. Când ministrul l-a întrebat ce a făcut acolo, medicul i-a răspuns: „Am încercat să salvez ce se mai putea”.