Evenimentul Zilei > Actualitate > Piatra Neamț. Medic: În orice secție ATI din țară se poate întâmpla aceeași tragedie
Piatra Neamț. Medic: În orice secție ATI din țară se poate întâmpla aceeași tragedie

Piatra Neamț. Medic: În orice secție ATI din țară se poate întâmpla aceeași tragedie

Medicul anestezist Carmen Mărginean trage un semnal de alarmă cu privire la dotarea și starea sistemului medical din România: o bombă cu ceas.

Carmen Mărginean afirmă că, în special în condițiile în care, din cauza numărului mare de pacienți infectați cu Covid-19, toate sursele de oxigen și sursele de electricitate sunt suprasolicitate, o tragedie precum cea de la spitalul din Piatra Neamț se poate întâmpla oricând.

În plus, toate secțiile ATI din spitalele din țară duc lipsă de personal, instalațiile sunt vechi iar oxigenul nu este suficient.

„Singurul lucru pe care pot să îl spun e că nu e exclus ca ceva similar să se întâmple din nou pentru că spitalele noastre au instalații vechi, oxigenul nu este suficient, sursele, prizele electrice foarte multe dintre ele nu au fost updatate de ani de zile, practic e un pericol real în spitalele noastre în zilele acestea când, din cauza numărului mari de pacienți infectați cu COVID-19, care necesită oxigen, toate sursele de oxigen și prizele electrice sunt suprasolicitate”, a declarat Carmen Mărginean pentru Digi 24.

„Acești pacienți sunt conectați la tot felul de aparate, la ventilatoare. Și practic pentru a transfera un pacient ca acesta și la CT când facem examinările, ne ia o jumătate de oră o oră să facem toate check-listurile, să ne asigurăm că avem tot echipamentul necesar la dispoziție. Trebuie să ne asigurăm că avem destul oxigen, că ventilatoarele au suficientă baterie, să ne asigurăm că avem și un plan B dacă pacientul se extubează accidental, dacă ventilatorul cedează avem o mască și un balon și, de obicei, ai nevoie de cel puțin două persoane pentru a salva un pacient de terapie intensivă, pentru a-l mobiliza. Ai nevoie de două persoane pentru a împinge patul și să se asigure că e deconectată toată aparatura. Dacă nu am reușit să stingem incendiul practic ar trebui să se facă pe orizontală evacuarea pacienților. Trebuie să mutăm pacienții din zona în care ne aflăm, la distanță de două uși de incendiu pe orizontală, asta înseamnă că fiecare pacient trebuie mutat din zona respectivă cel puțin la două uși distanță, fiecare ușă se presupune că ține focul la depărtare pentru 30-60 de minute”, a precizat medicul.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE