Evenimentul Zilei > Actualitate > Tragedia de la Piatra Neamț. De la ce a pornit incendiul care a ucis 10 oameni
Tragedia de la Piatra Neamț. De la ce a pornit incendiul care a ucis 10 oameni

Tragedia de la Piatra Neamț. De la ce a pornit incendiul care a ucis 10 oameni

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat că o posibilă cauză a incendiului de la Piatra Neamț este un injectomat care a funcționat 24 de ore din 24 și care a făcut un scurtcircuit.

Surse medicale spun că dupa scurtcircuit  a urmat o explozie mare care a zguduit întregul salon de ATI, în care se se aflau 16 pacienți internați, confirmați cu COVID 19.

Varianta cu scurtcircuitul a fost confirmată și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în cursul serii de vineri, când erau confirmat doar opt decese. Între timp, au mai murit alți doi pacienți.

„Opt decese în salonul în care a avut loc incendiul și două din salonul alăturat. De asemenea, medicul de gardă are și arsuri de gradul patru pe membre. Din primele informații se pare că a fost vorba despre un scurtcircuit. Dintre cadrele medicale mai sunt persoane cu arsuri de gradul unu, doi, tratate la Piatra Neamț.”, explică Nelu Tătaru.

O sursă din cadrul ISU Piatra Neamț a declarat că injectomatul vinovat, care este un instrument medical, cu ajutorul căruia se administrează soluții medicale pacienților internați, a fost analizat de specialiști. În fotografia atașată se poate observa cum un specialist inspectează injectomatul care a produs întreaga tragedie.

Au mutat secția de terapie intensivă

Prefectul de Neamț, George Lazăr susține că direcțiunea spitalului a luat decizia de a muta secția de terapie intensivă, de la un etaj la altul, fără a avea aprobarea Direcției de Sănătate Publică Neamț.

„Secţia care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP. Cu toate că era o modificare a structurii, nu s-a făcut adresa la DSP, era obligatoriu ca spitalul să facă acest lucru. A fost un fel de “hei-rup” de a muta secția de la etajul 3 la etajul 2, efectuând lucrări pe cont propriu. Spitalul a greșit că a făcut lucrările fără aprobare”, a spus prefectul Lazăr.

Medicul erou transferat în Belgia

În cursul zilei de sâmbătă, medicul erou de la Piatra Neamț, de la secția de terapie intensivă, care a salvat șase pacienți și a suferit arsuri pe 80 la sută din suprafața corpului, a fost transferat în Belgia, la un spital de arși. Medicul Cătălin Denciu, a fost transferat de la Piatra Neamț la Iași, de unde a fost adus la București, cu un avion militar, la Spitalul Floreasca. Ulterior, medicii de aici au luat decizia de a-l transfera pe medic în Belgia, la un spital specializat în marii arși.

Trei femei și 7 bărbați, cu vârste cuprinse între 67 și 86 de ani, sunt decedații din incendiu, conform comunicatului transmis de cel de la ISU Neamț.