Evenimentul Zilei > International > Dezvăluiri cutremurătoare ale unui înalt oficial ucrainean.  Jocul periculos al serviciilor speciale ruse de a dezmembra Ucraina
Dezvăluiri cutremurătoare ale unui înalt oficial ucrainean.  Jocul periculos al serviciilor speciale ruse de a dezmembra Ucraina

Dezvăluiri cutremurătoare ale unui înalt oficial ucrainean.  Jocul periculos al serviciilor speciale ruse de a dezmembra Ucraina

Fostul guvernator al regiunii Transcarpatia Ghennadi Moskal a afirmat, joi, că serviciile speciale ruse au încercat să provoace un conflict interetnic în Transcarpatia în 2018 pentru a rupe regiunea de Ucraina.

De asemenea, Moskal a mai spus că atunci a existat o ameninţare foarte mare privind separarea Transcarpatiei (vest) de restul ţării.

Potrivit fostului guvernator scenariul gândit la Moscova a eşuat deoarece populaţia locală nu s-a lăsat antrenată în acţiuni destabilizatoare.

„Riscul a fost foarte mare în 2018. Atunci, ca la comandă, o serie de canale tv ucrainene, nu o să le dau numele, au venit în Transcarpatia să arate că maghiarii de aici nu cunosc limba de stat, difuzând şi tot felul de prostii…FSB are o influenţă foarte mare asupra mass-media de la noi”.

În spatele acestei provocări, potrivit lui Ghennadi Moskal, s-a aflat „Direcţia a V-a a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei” (FSB/ex-KGB).

Potrivit fostului responsabil ucrainean, Direcţia a V-a a FSB a fost înfiinţată în anii din urmă printr-un decret al preşedintelui rus Vladimir Putin, vizând operaţiuni în Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.

„Celelalte (foste republici sovietice) sunt considerate, se pare, mai de încredere şi de aceea probabil nu se pune accentul pe ele”, afirmă Moskal.

Acesta susţine că în FSB sunt foarte mulţi etnici ucraineni care vorbesc foarte bine atât limba ucraineană, cât şi limbile minorităţilor din Ucraina.

Fostul guvernator al Transcarpatiei, care a demisionat din funcţie în aprilie a.c., a menţionat că dacă autorităţile ucrainene nu ar fi dejucat la timp aceste scenarii, „astăzi am fi avut un punct fierbinte în Transcarpatia” pe lângă cel din Donbas (estul ţării ).

„Populaţia locală a fost de partea mea şi a administraţiei regionale pentru că a existat o încercare de învrăjbire a etnicilor maghiari cu ucrainenii. Dar lucrurile au început să se clarifice când am aflat cine au fost antrenaţi pentru a efectua tot felul de acţiuni provocatoare”, a afirmat Moskal,

Toţi cei implicaţi în acţiunile destabilizatoare de anul trecut în Transcarpatia proveneau din regiunile Kiev, Cernigov, Cerkasî, Harkov, Sumî, dar nu a fost nimeni din Transcarpatia, a insistat Moskal, care a candidat ca independent la alegerile legislative anticipate din iulie, dar nu a reuşit să intre în parlament.

Situaţia s-a acutizat în Transcarpatia, unde locuiesc – potrivit unor cifre oficiale – circa 151.000 de etnici maghiari (12,1% din populaţia regiunii) după ce Kievul a adoptat în 2017 o lege a educaţiei în Ucraina, care reduce drastic învăţământul în limbile minorităţilor în gimnaziu şi liceu, ceea ce a tensionat raporturile dintre Kiev şi Budapesta, Ungaria ameninţând să blocheze orice progres pe calea integrării Ucrainei în UE şi NATO.

De această situaţie au profitat serviciile speciale ruse, care au început să agite spiritele în regiune, amintind în acest context incidentele din 2018, când a fost atacată cu cocteiluri Molotov Societatea culturală a maghiarilor din Ujgorod, potrivit agerpres.ro

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: