Evenimentul Zilei > International > Dezvăluirea care strică prietenia Erdogan-Putin. Avion militar doborât la ordinul „sultanului”
Dezvăluirea care strică prietenia Erdogan-Putin. Avion militar doborât la ordinul „sultanului”

Dezvăluirea care strică prietenia Erdogan-Putin. Avion militar doborât la ordinul „sultanului”

La 24 noiembrie 2015, un F-16 turcesc a doborât un bombardier rusesc în apropiere de frontiera siriană

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a autorizat personal doborârea unui avion militar rusesc Su-24, arată specialiști ai Nordic Monitor, care citează un raport al NATO.

La 24 noiembrie 2015, un interceptor turcesc F-16 a doborât un bombardier rus Su-24, în apropierea frontierei siriene, cu o rachetă aer-aer, ucigând un pilot.

Rusia a afirmat, prin vocea președintelui Vladimir Putin, că Turcia „i-a înfipt un cuțit în spate”, anunțând și „un pachet de sancțiuni împotriva Turciei”.

Dovada autorizării atacului de către Erdogan pare a proveni din însăși definiția regulilor de angajament ale Turciei, stabilite de Erdogan, pe atunci prim ministrul țării: „Fiecare element militar care se apropie de Turcia de la granița cu Siria și care prezintă un risc și un pericol pentru securitate va fi considerat o amenințare militară și va fi tratat ca o țintă militară”

Majorul Erkan Ağın, consilier juridic al Statului Major turc la acea vreme, a transmis citatul lui Erdogan într-un raport în cadrul unei reuniuni NATO intitulat „Aspecte legale legate de distrugerea avionului militar rusesc”, potrivit Nordic Monitor.

Cele 61 de pagini și 8 anexe ale raportului nu sunt datate dar par a fi fost pregătite „la începutul anului 2016”, a declarat fondatorul Nordic Monitor, jurnalistul turc exilat Abdullah Bozkurt.

Majorul Ağın, consilierul juridic care a pregătit raportul NATO, a fost arestat în iulie 2016 pentru că ar fi jucat un rol în tentativa de lovitură de stat din Turcia, a declarat Bozkurt pentru Moscow Times.

În urma apropierii Moscova-Ankara, după incidentul din 2015, membrii partidului de guvernământ Justiție și Dezvoltare (AKP) au susținut că guvernul nu a ordonat forțelor aeriene să doboare avionul rus și că piloții avionului F-16 ar fi acționat singuri.

Ulterior, cei doi piloți au fost acuzați că au doborât avionul rusesc din proprie inițiativă și au fost arestați în urma puciului eșuat din 15 iulie 2016.

Kerim Has, un analist politic al relațiilor ruso-turce , a declarat că autenticitatea raportului prezentat de Nordic Monitor „nu contează, pentru că Moscova știe că Erdogan a ordonat doborârea aparatului rusesc Su- 24”.

Kremlinul a precizat că nu are încredere în informațiile prezentate de Nordic Monitor și se bazează pe versiunea oficială a Ankarei în legătură cu acest incident.