Evenimentul Zilei > Social > Dezastru la Galaţi. Bilanţul este înfiorător: sute de case inundate, aproape de o mie de persoane rămase pe drumuri. VIDEO
Dezastru la Galaţi. Bilanţul este înfiorător: sute de case inundate, aproape de o mie de persoane rămase pe drumuri. VIDEO

Dezastru la Galaţi. Bilanţul este înfiorător: sute de case inundate, aproape de o mie de persoane rămase pe drumuri. VIDEO

Aproape 1000 de persoane evacuate din localitățile afectate de inundații în județul Galați și-au petrecut noaptea de miercuri spre joi la rude, prieteni sau în spații amenajate de primării.

Purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Cătălin Sion, a precizat pentru Agerpres că din cele aproximativ 930 de persoane evacuate, 44 și-au petrecut noaptea în cămine culturale și școli, dintre care 20 din comuna Pechea în sala de sport.

Circulația nu a fost reluată pe DN 25, acesta fiind inundat pe porțiunea Vameș-Tudor Vladimirescu. De asemenea, sunt inundate segmente din drumurile județene 251, 253, 255, 255 C și din cinci drumuri comunale. Traficul feroviar în Gara CFR Galați a fost reluat.

ISU Galați acționează în sprijinul autorităților locale la Pechea, Slobozia Conachi și Cuza Vodă cu 70 de militari și 15 motopompe.

Primarul din Pechea, Mihăiță Măncilă, a declarat la B1 TV că la ora actuală, în mare parte, apele s-au retras, dar mai sunt și câteva zone în care mai este apă. De asemenea, sunt case unde nu se mai poate locui, iar acești oameni vor primi ajutoare.

“Situația celor evacuați este stabilă, 20 de persoane au fost cazate în sala de sport a comunei, iar celelalate persoane au stat la vecini sau la rude rude, iar restul au stat în caselor lor de frica să nu rămână fără lucruri”, a declarat primarul din Pechea.

Meteorologul Meda Andrei a declarat că vineri nu va mai ploua și nici în prima parte a zilei de sâmbătă. Doar în a doua parte a zilei va ploua puțin, dar nu la fel de mult.

Pe o femeie, puhoaiele au prins-o în casă, împreună cu nepotul în vârstă de trei ani. Cei doi au fost salvaţi de pompieri.

"Absolut nimic nu a rămas! Tot, tot, parchetul plutea, paturile, saltelele tot ”, afirmă Domnica Rou, sinistrată.

Femeia a trecut prin aceeaşi dramă şi în urmă cu trei ani. Spune că nu mai are putere să o ia de la capăt. Acum stă cu nepotul ei în sala de sport din localitate.

Sinistraţii din Pechea au fost ajutaţi de voluntari de la Crucea Roşie şi de preoţii din sat.

„Am stat prin vecini, nu avem unde să intrăm, nu avem unde locui”, afirmă un sinistrat.

Probleme grave sunt şi la Slobozia Conache unde au fost inundate peste 200 de locuinţe iar 60 de persoane au fost deja evacuate. Mulţi localnici au refuzat să-şi părăsească casele inudate şi au stat toată noaptea de veghe în stradă. De asemenea, la Cuza Vodă au fost raportat 100 de gospodării inundate şi 200 de persoane evacuate. Alte 20 de persoane au fost evacuate în localitatea Negrea

Ploile au făcut prăpăd şi în alte localităţi din Moldova. În Vrancea, zeci de oameni s-au trezit cu apa în casă, după o ploaie de câteva ore. În total, peste 100 de locuinţe au fost afectate.

VIDEO: viata-libera.ro