Evenimentul Zilei > Actualitate > Dezastru în Hunedoara! Sute de persoane evacuate din cauza inundațiilor!
Dezastru în Hunedoara! Sute de persoane evacuate din cauza inundațiilor!

Dezastru în Hunedoara! Sute de persoane evacuate din cauza inundațiilor!

Alertă în Hunedoara! Inundații de mari proporții în localităţile Uricani, Lupeni, Vulcan şi Aninoasa!

Aproximativ 400 de gospodării din localităţile Uricani, Lupeni, Vulcan şi Aninoasa au fost afectate vineri de inundaţiile cauzate de viiturile formate pe râul Jiu şi pe afluenţii acestuia, 282 de persoane fiind evacuate din calea apelor, fără să fie consemnate victime omeneşti, se arată într-o informare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara.

„Nicio viaţă nu s-a pierdut în această zi de grea încercare pentru comunităţile lovite de inundaţiile istorice din Valea Jiului”, menţionează ISU Hunedoara.

Pentru limitarea efectelor negative ale inundaţiilor, la faţa locului sunt prezenţi 117 pompieri militari cu 11 autospeciale, 7 motopompe transportabile, remorcabile şi cu capacitate mărită şi o barcă. Pompierii hunedoreni sunt sprijiniţi de colegi din judeţele Timiş, Caraş şi Sibiu care au adus în zona afectată de inundaţii 14 mijloace tehnice.


Panică la granița României. Hidrologii au emis Cod roșu de inundații

Moldova în prag de inundații. Râul Prut a depășit cu 266 de centimetri cota de pericol


„Echipe alcătuite din 22 de jandarmi, 20 de salvamontişti şi zeci de voluntari ai SVSU Vulcan, Lupeni şi Aninoasa au pus umărul la efortul de evacuare a oamenilor din casele inundate sau de construire a unor diguri din saci cu nisip”, precizează ISU Hunedoara.

Operaţiunile în teren sunt coordonate de prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, şi de şeful ISU Hunedoara, Viorel Demean.

Trei elicoptere au survolat zona, fiind pregătite să intervină pentru salvarea oamenilor care nu s-ar fi putut evacua.

În cursul după-amiezii de vineri s-a înregistrat o retragere semnificativă a apelor în zonele inundate.

Judeţul Hunedoara se află, vineri după-amiază, sub incidenţa avertizării meteo cod portocaliu, caracterizată de averse torenţiale şi cantităţi însemnate de apă pe metrul pătrat.

De asemenea, bazinele hidrografice ale Jiului, Mureşului şi Crişului Alb sunt vizate de o avertizare cod portocaliu până sâmbătă, la ora 14,00.

Guvernul a alocat 5.000.000 lei pentru populaţia afectată de inundaţii

Guvernul a aprobat, joi, acordarea de despăgubiri în sumă de 5.000.000 lei pentru populaţia afectată de inundaţiile din 29 de judeţe, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„La propunerea Ministerului Muncii, a fost adoptat un proiect de hotărâre de guvern pentru acordarea unor despăgubiri populaţiei afectate de inundaţiile recent întâmplate în România. Vorbim despre inundaţiile din aproximativ 29 de judeţe. Valoarea acestor despăgubiri este de 5 milioane lei pentru populaţia afectată de aceste inundaţii”, a afirmat Dancă, după şedinţa Executivului.

Sursa: Agerpres