Evenimentul Zilei > International > Dezastru după cutremurul din Turcia. Zeci de morți, sute de răniți, clădiri distruse
Dezastru după cutremurul din Turcia. Zeci de morți, sute de răniți, clădiri distruse

Dezastru după cutremurul din Turcia. Zeci de morți, sute de răniți, clădiri distruse

Cutremurul major din estul Turciei a ucis 20 persoane şi rănit peste 900 anunță, astăzi, agențiile de presă, citând autoritatea pentru managementul dezastrelor AFAD. Președintele Recep Tayyip Erdogan a spus că vor fi luate toate măsurile pentru a asigura siguranţa persoanelor aflate în risc.

Cel puţin 15 persoane au fost ucise în provincia Elazig şi patru în cea vecină Malatya, potrivit autorității pentru managementul dezastrelor AFAD. Anadolu raportase anterior că cinci persoane au murit în Malatya, citându-l pe ministrul de interne Suleyman Soylu. Este posibil ca numărul victimelor să crească.

După ce AFAD anunţase iniţial că seismul a avut o magnitudine de 6,8, Centrul turc de control al cutremurelor Kandilli a anunţat o magnitudine de 6,5, potrivit Anadolu. Peste 100 de replici au fost resimţite cu magnitudini cuprinse între 2,7 şi 5,4.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în districtul Sivrice din oraşul Elazig.

Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu a spus că unele clădiri din centrul oraşului au fost deteriorate, adăugând că localităţi din mediul rural ar fi putut suferi de asemenea daune.

Potrivit ziarului Daily Sabah, cutremurul a fost resimţit de asemenea în provinciile vecine.

Semiluna Roşie turcă a trimis echipe de salvare în zonele lovite de cutremur şi ministrul Apărării, Hulusi Akar,  a declarat că armata este gata să ajute dacă este necesar, a raportat Anadolu.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că vor fi luate toate măsurile pentru a asigura siguranţa persoanelor aflate în risc, potrivit mass-media de sta turce.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat pe Twitter, că a trimis mai mulţi miniştri în regiune, inclusiv pe Sulyman Soylu şi ministrul sănătăţii Fahrettin Koca.

Pe social media, mulţi oameni şi-au exprimat şocul, printre aceştia Joseph Borrell, şeful politicii externe a UE, precum şi fotbalistul Mesut Oezil, care s-a născut în Germania din părinţi turci, potrivit Agerpres.

Turcia este în special predispusă la cutremure. Unul dintre cele mai mortale s-a produs în 1999 şi a avut magnitudinea de 7,6. La acel moment, epicentrul a fost în Golcuk la sud-est de Istanbul. S-au înregistrat zeci de mii de răniţi şi morţi.