Bărbaţii din societăţile de tip occidental se „feminizează” din cauza expunerii la substanţe ce imită efectele estrogenului, afectând astfel sistemul endocrin al bărbaţilor, spun specialiştii.

Ceva mai mult

Coroborând datele legate de rata obezităţii cu cele privind PIB din mai multe ţări, cercetătorii de la University of Adelaide au observat că, în ţările bogate, rata obezităţii în randul bărbaţilor e apropiată de cea întâlnită la femei (în unele ţări chiar mai mare), în vreme ce în ţările în curs de dezvoltare obezitatea este mult mai rar întâlnită la bărbaţi decât la femei, potrivit descoperă.ro.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul PLOS ONE. În studiu se insistă pe faptul că deşi alimentaţia nesănătoasă este cu siguranţă un factor important, e vorba totuşi de ceva mai mult decât aportul de calorii.
E posibil să fie vorba despre substanţe cu efect asemănător estrogenului, ce inhibă funcţia tiroidei şi astfel determină creşterea în greutate.
Produsele din soia conţin aşa-numiţi xenestrogeni (compuşi ce imită efectele estrogenului), iar o altă sursă cunoscută este policlorura de vinil, sau PVC, un material plastic foarte mult utilizat în ţările dezvoltate (inclusiv pentru fabricarea ţevilor de apă).
Aceste substanţe ar afecta sistemul endocrin al bărbaţilor, ducând la feminizarea lor in ceea ce priveste unele aspecte ale fiziologiei. Rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul PLOS ONE.

 

Citește și: