Evenimentul Zilei > International > Deutsche Welle. Germania: Cu masca de protecție la ore
Deutsche Welle. Germania: Cu masca de protecție la ore

Deutsche Welle. Germania: Cu masca de protecție la ore

În cel mai populat land german, Renania de Nord-Westfalia (NRW), elevii sunt obligați să poarte masca inclusiv la orele de curs. Cine nu respectă această măsură de protecţie se poate aştepta chiar să fie exmatriculat.

Pentru Christopher Niiaddysai este prima zi de școală. De acum încolo, trebuie să se pună serios cu burta pe carte, fiindcă peste doi ani dă bacalaureatul. Împreună cu doi colegi se îndreaptă către poarta școlii „Bonns Fünfte”.

Înainte de a intra se oprește pentru a-și pune masca de protecție. Gura și nasul vor rămâne acoperite până la încheierea orelor de curs. Fiindcă aproximativ două milioane de elevi din landul Renania de Nord-Westfalia, situat în vestul Germaniei, sunt obligați să poarte mască inclusiv în clasă. Astfel speră guvernul de land să evite răspândirea coronavirusului.

Permanent cu masca pe față

„Mă enervează!”, mărturisește Niiaddysai. „Nu pot să respir cum trebuie. Așa n-ai cum să înveți, să te concentrezi.” Obligativitatea purtării măștilor de protecție este valabilă până cel puțin la sfârșitul lunii august. Elevul speră să poată scăpa de mască măcar în clasă. Același lucru și-l dorește și colega sa, Amelie Gerhardt. „Doar în curtea școlii, mai merge”, spune ea. „Este mult mai plăcut să ne putem zâmbi unul altuia când ne privim, când stăm de vorbă.” Pentru a evita contaminarea, Amelie spune că păstrează distanța. Apoi dispare în incinta școlii, nu înainte de a-și dezinfecta mâinile.

Directoarea școlii din Bonn, Ursula Dreeser, explică măsurile de protecție impuse în instituție: diverse căi de acces pentru elevi, aerisirea încăperilor, păstrarea distanței inclusiv în pauze.

Pe Dreeser a luat-o prin surprindere decizia guvernului regional de a impune purtarea măștii şi în clasă. Renania de Nord-Westfalia este singurul din cele 16 landuri federale care a adoptat o asemenea măsură. „Am fost șocată fiindcă nu-mi pot imagina cum reziști după ce poate ai călătorit cu autobuzul sau trenul tot purtând mască, apoi rămâne permanent pe față.”, spune directoarea școlii.

Pedepse pentru elevii care nu poartă mască

Nu prea se știe cât de bine se pot concentra elevii purtând masca facială, adaugă Dreeser. „Transpiri și cândva începe să te enerveze. Pe de altă parte, nici nu știu ce e mai bine. În orice caz, este mai bine să te protejezi decât să te îmbolnăvești.”

De aceea, directoarea școlii este pentru purtarea măștii. Conform ministerului de resort, nerespectarea acestei reguli ar putea duce chiar și la exmatriculare.

Câțiva kilometri mai la sud, la gimnaziul „Friedrich Ebert”, profesorul Stephan Grothe le împarte elevilor de clasa a VI-a exerciții la matematică: „Am impresia că în vacanță n-ați făcut zilnic aritmetică”, spune el în timp ce se plimbă printre șirurile de bănci în care stau elevi cu măscuțe pe față.

Cine este cine?

Și pentru Grothe este limpede faptul că masca de protecție este incomodă. „Dar nu cred că avem altă soluție. Este pentru sănătatea tuturor și este dovedit faptul că purtarea măștii are sens.” Ca atare, pentru el, nici nu intră în discuție o relaxare a măsurilor, mai ales în condițiile creșterii numărului de persoane infectate în ultimele zile.

Profesorul spune că s-a obișnuit repede cu masca. Acum, după vacanța de vară, are nevoie de doar câteva secunde pentru a-și recunoaște elevii. În timp ce micuții lucrează la matematică, razele soarelui încep să inunde încet-încet sala de clasă. Când temperatura ajunge la 27 de grade Celsius în încăpere, elevii sunt liberi sa plece acasă. Cursurile se suspendă din cauza caniculei.

În sfârșit, la școală!

Totuși, în ciuda purtării măștii de protecție, elevii se bucură să fie din nou la școală după luni întregi petrecute acasă. „Mă bucur să-mi revăd prietenele”, spune Rosa Holzwarth, în vârstă de 11 ani, cu părul blond şi mască bleu. Dar să stea permanent cu nasul și gura acoperite i se pare o tâmpenie.

La fel gândește și colega ei, Corine Santara. Santara locuiește la 15 kilometri de Bonn, în landul Renania Palatinat. „Vin la școală aici și trebuie să port permanent masca, pe când vecinii mei nu sunt obligați s-o facă. Este aiurea. Mai bine m-aș duce la școală acolo.”

Excepția de la regulă

Regulile diferă de la land la land, de la oraș la oraș, de la școală la școală. La gimnaziul Friedrich Ebert au fost create căi de acces cu sens unic pentru elevi. La „Bonns Fünfte” curtea școlii este folosită din plin. Lecții afară, la aer curat.

Christopher Niiaddysai și colegii săi din clasa a XI-a s-au așezat în semicerc sub teiul din curtea școlii. Câțiva profesori îi salută de bun-venit și le explică regulile anti-Covid. Dacă păstrează distanța își pot scoate masca la nevoie, adaugă o profesoară. Christopher Niiaddysai nu așteaptă să i se spună de două ori. Se retrage câțiva pași în spate, îndepărtează masca de protecție și inspiră adânc. Cine știe când se mai ivește ocazia s-o facă…