Deţinuţi de la Guantanamo, în Italia

Deţinuţi de la Guantanamo, în Italia

Statele Unite au cerut Italiei să primească doi foşti deţinuţi de la Guantanamo de naţionalitate tunisiană, susţin surse italiene apropiate dosarului, citate de agenţia ANSA, relatează AFP.

Cei doi deţinuţi sunt Riadh Nasri şi Moez Fezzani, potrivit surselor citate. Ei au fost inculpaţi în 2007 de Parchetul din Milano, acuzaţi că au furnizat sprijin logistic unei "celule italiene apropiate de Grupul salafist pentru predică şi luptă (GSPC)", conform agenţiei ANSA.

Această problemă urmează să fie discutată în cursul unei întrevederi de vineri, la Roma, între ministrul Afacerilor Externe, Franco Frattini, şi secretarul american al Justiţiei, Eric Holder.

Ministrul italian indicase deja, la sfârşitul lui ianuarie, că Guvernul său era "pe punctul de a examina" o listă de deţinuţi pe care ar putea să-i primească, dar ministrul de Interne, Roberto Maroni, membru al partidului anti-imigranţi Liga Nordului, s-a opus ferm unei asemenea eventualităţi.

Ieri, fără a confirma explicit cererea referitoare la cei doi tunisieni, Frattini a declarat pentru ANSA că o cerere pentru primirea unor foşti deţinuţi de la Guantanamo urma să fie "examinată într-un spirit pozitiv", amintind însă că "regulile liberei circulaţii în spaţiul Schengen nu permit încarcerarea" acestor persoane.

Preşedintele american, Barack Obama, şi-a reafirmat joi intenţia de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo şi a apărat ideea transferării anumitor deţinuţi în închisori americane, în pofida controversei generate de această perspectivă.

Ne puteți urmări și pe Google News