Radu Mazăre a fost adus luni la Înalta Curte pentru un nou termen de judecată în dosarul în care a fost acuzat de fapte de corupție alături de fratele său, Alexandru Mazăre, precum și de omul de afaceri Avraham Morgensern.

Numai că apărătorii au invocat la acest termen un aspect din legea extrădării, mai exact regula specialității, care, în esență, spune că o persoană extrădată nu poate fi anchetată sau judecată pentru alte fapte decât cele pentru care s-a dispus extrădarea. Excepța o constituie situația în care persoana în cauză consimte sau statul care a dispus extrădarea este de acord.

Înalta Curte a decis să facă adresă la Ministerul Justiției pentru a obține toată documentația care a stat la baza repatrierii lui Radu Mazăre din Madagascar și se va pronunța abia după aceea.

Redăm dialogul din sala de judecată:

Ioana Focsa, avocata lui Mazare: Avem o cerere prealabilă. Domnul Mazare în prezenta cauza în afară de calitatea de (n.r. – inculpat) are și calitatea de extradat.

Potrivit legii, "persoana predate nu va fi nici urmărită, nici judecată pentru orice altă faptă anterioară predării".

Invoc acte oficiale prezentate de autoritățile române mass mediei din care rezultă că a fost extrădat pentru executarea pedepsei de 9 ani. (n.r. – din Dosarul retrocădării plajelor) 

Judecător. Ce să facem?

Av. Focșa. Să vă adresați MJ care să ne comunice cererea de extrădare. Ne-ar interesa decizia autorităților din Madagascar.

Domnul Mazare nu poate sa fie judecat pentru orice altă faptă anterioară extrădării. În acest dosar, fapta e din 2011.

Singurul remediu procesual e disjungerea sau încetarea procesului penal. (n.r. cu referire la dosarul Bivolaru)

La art 74 există o excepțiie: statul care a predat o consimte. Deci trebuie emisă adresă catre autoritățile din Madagascar. Nu se poate trece la judecata domnului Mazare.

Procuror: Aceasta procedură de extrădare e în altă cauză, așa este, dar articolul nu are aplicare deoarece a fost deja extrădat si nu se mai aplică regula specialității. Nu se impune nici disjungerea, nici încetarea procesului penal.