Evenimentul Zilei > Actualitate > Descoperirea care aruncă în aer ROMÂNIA. Se poate produce un DEZASTRU NATURAL
Descoperirea care aruncă în aer ROMÂNIA. Se poate produce un DEZASTRU NATURAL

Descoperirea care aruncă în aer ROMÂNIA. Se poate produce un DEZASTRU NATURAL

Un studiu realizat de o echipă de vulcanologi de la Academia de Ştiinţe din Ungaria şi de la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta arată că masivul vulcanic Ciomatu din Munţii Harghitei are potenţialul de a se reactiva, deşi acesta este stins de peste 30.000 de ani.

Conform lui Szabolcs Harangi, coordonatorul echipei de cercetători maghiari, s-a dezvoltat o nouă metodă de analiză a camerelor magmatice, dar şi s-au studiat şi câteva metode de previzionare a activităţii vulcanice, informează Mediafax, citând postul de televiziune M1.

Vulcanul Ciomatu a erupt pentru ultima oară în urmă cu aproximativ 32.000 de ani şi nu prezintă semne de reactivare. Totuşi, această posibilitate există în continuare, precizează autorii studiului. Acest studiu va fi prezentat pe larg în Journal of Volcanology and Geothermal Research în această toamnă.

Masivul Ciomatu – Puturosu este un vulcan stins ce face parte structural şi poziţional din grupa Munţilor Harghitei. Reprezintă cea mai recentă structură a acestora şi aparţine de lanţul muntos al Carpaţilor Orientali. Cel mai înalt pisc este Vârful Ciomatu Mare, care are o înălţime de 1.301 metri. În interiorul craterelor Muntelui Ciomatu s-au format lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohoş.