Descoperire uimitoare a arheologilor. Unde a fost găsită o replică a Colosseum-ului

Descoperire uimitoare a arheologilor. Unde a fost găsită o replică a Colosseum-ului

Cercetătorii cred că această clădire datează din anul 200 d.Hr., din timpul dinastiei imperiale romane a Severilor.

În timpul explorării sitului vechiului oraș Mastaura din vestul Turciei, arheologii au descoperit ceva remarcabil. Parțial îngropat în pământ și ascuns sub copaci și tufișuri, s-a observat conturul inconfundabil al unui amfiteatru circular, mare, construit în aceeași formă ca faimosul Colosseum din Roma, informează Ancientorigins.net.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătorii cred că această clădire datează din anul 200 d.Hr., din timpul dinastiei imperiale romane a Severilor.

Săpăturile inițiale au confirmat rapid despre ce este vorba. În acea zonă pe care se află acum plantații de măslini și smochini, echipa arheologică de la Universitatea Adnan Menderes din Aydin, Turcia a dat peste rămășițele unei replici a Colosseumului. Aceasta a fost construită pentru a găzdui spectacole pe vremea când Anatolia (Turcia modernă) era parte a Imperiului Roman. La fel ca renumita construcție din capitala imperiului, noua replică a Colosseumului ar fi găzduit, din câte se pare, bătălii sângeroase. Cu oameni luptând împotriva oamenilor, oameni împotriva fiarelor sau animale contra animale.

Și mai uimitor este faptul că această replică a Colosseumului este în mare parte intactă, protejată de degradare și distrugere prin învelișul său de pământ și vegetație

Ruine ale unor amfiteatrelor romane au mai fost găsite pe teritoriul turcesc. Dar este vorba doar urme ale acestor structuri antice, din cauza eroziunii și a ravagiilor făcute de jefuitori. „Nu există niciun alt exemplu al unui astfel de amfiteatru în Anatolia și în împrejurimile sale”, a declarat arheologul Sedat Akkurnaz, șeful echipei de excavări din Mastaura. „Este singurul exemplu care a supraviețuit în acest mod foarte solid.” În secțiunile subterane ale Colosseumului, arheologii au găsit numeroase camere bine structurate și bine conservate, care ar fi fost ocupate de gladiatori, oaspeți, administratori de locații și planificatori de evenimente. Intrările arcuite și tavanele boltite au dezvăluit o legătură incontestabilă cu stilul arhitecților romani. Dimensiunile acestei clădiri pierdute în timp sunt destul de impresionante. Are aproximativ 100 metri în diametru și prezintă pereți cu înălțimea de 15 metri în cele mai înalte puncte. Akkurnaz estimează că amfiteatrul ar fi putut adăposti între 15.000 și 20.000 de persoane. Mai puțin decât cele 50.000 până la 70.000 de locuri ale Colosseumului din Roma, dar potrivit pentru regiunile mai puțin dens populate din Anatolia.