Evenimentul Zilei > Social > Descoperire fabuloasa în România la început de an. Experții au făcut anunțul mult așteptat
Descoperire fabuloasa în România la început de an. Experții au făcut anunțul mult așteptat

Descoperire fabuloasa în România la început de an. Experții au făcut anunțul mult așteptat

Românii au făcut o descoperire de neimaginat. Anunțul a fost dat publicității marți.

În urma unor observaţii astronomice cu caracter ştiinţific realizate cu ajutorul telescopului principal, la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, a fost descoperită în premieră pentru această instituție prima stea variabilă. „Stelele variabile sunt acele stele care îşi modifică strălucirea, consecinţă a unor procese din interior. Sunt mai multe tipuri de stele variabile, Barlad V1 este de tip Delta Scuti. Steaua face parte din clasa spectrală A7V şi variază cu aproximativ 0.07 magnitudini în 98 de minute”, transmit reprezentanții Observatorului.

Steaua a primit numele Bârlad V1. Aceasta este situată la o distanţă de aproximativ 4.000 ani lumină în dreptul constelaţiei Perseus.

„Steaua variabilă Bârlad V1 a fost descoperită la începutul lunii noiembrie 2019, în urma procesării unor cadre test pentru observaţii fotometrice. Curba de lumină a fost raportată pe 4 decembrie 2019 la American Association of Variable Star Observers (AAVSO)”, mai arată cercetătorii.

Aceasta nu este singura descoperire interesantă a astronomilor bârlădeni, dar e a doua foarte importantă. Aceiași specialiști au mai descoperit, în urmă cu cinci ani, mai exact pe 10 februarie 2015, Nova Roşie Luminoasă din galaxia Messier 101.

Specialiștii explică faptul că descoperirea stelelor variabile se realizează prin observaţii astronomice cu ajutorul unor echipamente speciale şi softuri ce analizează curba de lumină. În ultimii ani, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad a beneficiat de mai multe sponsorizări private, în urma cărora s-au achiziţionat echipamente şi accesorii necesare observaţiilor astronomice cu caracter ştiinţific şi educativ.

Sursa foto: Facebook / Planetariul şi Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: