Descinderi la o reţea de trafic de persoane

Descinderi la o reţea de trafic de persoane

Poliţiştii de la Crimă Organizată şi procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au descins astăzi la prânz la sediile din Timişoara şi Braşov ale unei firme, suspectate că, sub paravanul activităţii de recrutare a forţei de muncă, ascundeau o filieră de trafic internaţional de persoane.

Potrivit anchetatorilor, membrii reţelei racolau doritori de muncă prin intermediul unei firme recrutare de personal, cu sediul în Braşov şi punct de lucru la Timişoara, şi le promiteau joburi în agricultură, în Spania, remunerate cu salarii între 800 şi 1.500 de euro. Contractele încheiate cu aşa-zisele firme spaniole erau nişte falsuri, iar odată ajunşi în Spania, românii se trezeau că nu au niciun loc de muncă asigurat, şi că, pentru a se putea întoarce în ţară, trebuiau să lucreze pe sume modice, în ferme, iar cea mai mare parte a câştigurilor ajungea la traficanţi. Surse din cadrul anchetei au declarat sub anonimat că este vorba de zeci de oameni în această situaţie. Mărturii şocante

La descinderea de la Timişoara, oamenii legii au găsit închis punctul de lucru al companiei Profijobs SRL, cu sediul în Braşov, fiind, se pare, abandonat. Pe internet însă, cei care au avut contacte cu această firmă, îi avertizează şi pe ceilalţi posibili doritori. "Vreau să vă anunţ să nu daţi curs celor care fac contracte în Spania la cules de mandarine şi portocale pentru că o să vă înşele acolo groaznic Am întâlnit acolo oameni care erau de trei luni de zile neplătiţi. Nu vă duceţi în regiunea Valencia, e o mare ţeapă", spunea, la finele lunii trecute, George Croitoru, pe forumul unui portal de recrutare de personal la care apelase şi firma în cauză. Bărbatul povesteşte situaţia găsită la faţa locului: "Într-o camera de 3/4mp erau cazate circa 7-8 persoane care dormeau pe nişte saltele, iar din lipsa banilor căutau prin coşurile de gunoi şi îşi alegeau mâncarea pe care apoi o consumau. Toaleta (wc) era într-o stare deplorabila te puteai alege cu diferite boli oricând etc. Dintr-o săptămână de lucru cei de acolo munceau doar 2 zile şi acelea doar să câştige cât să plătească chiria". O altă româncă ce a avut de-a face cu "spaniolii" recomandă şi ea: "Nu vă duceţi în Xativa - Valencia la Andreita Trader, este o mare ţeapă prin firmele care nu au nicio treaba cu detaliile şi ce se întâmpla acolo.Profijobs SRL, denumită şi Anjex Group, vă duc la nişte oameni de nedescris, care nu vă plătesc, nu vă dau de lucru, iar cazarea e un dezastru. Oamenii de acolo au început să cerşească şi cei care au lucrat nu au văzut încă niciun ban. Prietenul meu este acolo de două zile, dar a zis că este un adevărat coşmar, oamenii ar vrea să se întoarcă la casele lor, dar nu au niciun ban".

Ne puteți urmări și pe Google News