Evenimentul Zilei > Politica > Un deputat PNL explică DE CE liberalii NU VOTEAZĂ moțiunea de cenzură, dar RĂMÂN în sală
Un deputat PNL explică DE CE liberalii NU VOTEAZĂ moțiunea de cenzură, dar RĂMÂN în sală

Un deputat PNL explică DE CE liberalii NU VOTEAZĂ moțiunea de cenzură, dar RĂMÂN în sală

Deputatul PNL, Adriana Săftoiu, a prezentat motivele pentru care liberalii vor fi prezenți în plenul reunit de miercuri, însă nu vor vota moțiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu. Ea precizează că partidul își va susține punctul de vedere în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, iar liberalii se vor asigura că „se respectă Regulamentul”, subliniind că prin prezență, PNL nu girează PSD.

"PNL va fi prezent mâine in sală la dezbaterea moțiunii, dar nu participă la vot. Moțiunea pică sau trece în funcție de cei care vor vota, respectiv PSD-ALDE-Minorități! Prin prezentă, nu girăm PSD! Pentru că altfel ar trebui să ieșim din sală la fiecare dezbatere a legilor PSD și nu cred că asta e de dorit! Vom fi prezenți, ne vom susține punctul de vedere asupra moțiunii prin discursul liderului de grup și nu vom vota! Și vom fi foarte atenți să se respecte Regulamentul! Opoziția a făcut greșeala mult timp să părăsească sala la dezbateri și puterea (oricare ar fi ea) face ce dorește fără ca opoziția să poată să facă apel (procedură) la respectarea Regulamentului. Nu cred că rolul opozitiei e să părăsească sala la dezbateri, fie de legi, fie de moțiuni. Și vom avea reprezentanți în comisia de numărare a voturilor. Iar dacă, ieri, opoziția părăsea comisiile, puteau să facă ce voiau ei! Iar cvorum au fără opoziție! Pentru că au majoritate parlamentară!", a scris marți seară Adriana Săftoiu, într-o postare pe Facebook.

În schimb, senatorul PMP Traian Băsescu a afirmat, marţi, că parlamentarii acestui partid au stabilit, "în principiu", să nu intre în sala de plen la dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură pentru că există "o dispută internă în (…) PSD" adusă "cu neobrăzare" sub cupola Parlamentului. 

"În principiu, am stabilit ieri că nu intrăm. Nu avem nicio treabă. Noi considerăm această dispută o dispută internă în interiorul PSD şi pe care, cu neobrăzare, au reuşit să o ducă sub cupola Parlamentului, pe de o parte, dar şi în Guvernul României. Au transformat instituţiile statului în teatru de dispute politice a grupărilor din interiorul PSD, ceea ce este inadmisibil", a spus marți Băsescu la Parlament, citat de Agerpres

La rândul ei, conducerea USR a decis, încă de  sâmbătă, ca parlamentarii formaţiunii să nu voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, liderii partidului catalogând situaţia ca fiind "un circ care s-a produs între două găşti, o bătălie între hoţi şi incompetenţi".

"USR nu va participa la votul pentru moţiunea de cenzură, pentru că noi considerăm că este un circ care s-a produs între două găşti, mai precis între Dragnea şi Grindeanu. Nu vrem să intervenim în acest circ. Cetăţenii nu sunt prezenţi în această dezbatere. Este o bătălie între hoţi şi incompetenţi şi noi nu vrem să participăm la această luptă internă a lor", a declarat preşedintele interimar al USR, Elek Levente, citat de Mediafax.

El a precizat că membrii Comitetului Politic al USR nu au decis dacă parlamentarii paritului vor absenta de la şedinţa în care se votează moţiunea sau vvor fi prezenţi, dar nu îşi vor exercita votul.

"USR nu va participa la nicio discuţie referitoare la intrarea la guvernare sau altceva de genul acesta. USR consideră că în momentul de faţă singura variantă onorabilă este cea a alegerilor anticipate, având în vedere că PSD şi-a pierdut credibilitatea morală şi nu mai poate forma un guvern", a adăugat Levente.

Grupurile parlamentare se vor reuni miercuri de la ora 10.30, urmând ca de la ora 11.00 să înceapă ședința plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Pe ordinea de zi figurează dezbaterea și votul asupra Moțiunii de cenzură inițiată de parlamentarii PSD și ALDE și intitulată "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor". Premierul Sorin Grindeanu nu va fi prezent miercuri la dezbaterea și votul din Parlament. Votul va fi secret cu bile.