Depresia și anxietatea, în creștere în Republica Moldova. Tot mai multe persoane se adresează centrelor de sănătate mintală
- Viorica Șușu-Ceban
- 15 martie 2025, 14:47

Republica Moldova. Un număr tot mai mare de persoane între 25 și 55 de ani se adresează centrelor comunitare de sănătate mintală. Aceștia se confruntă cu probleme precum depresia, anxietatea și stresul post-traumatic.
Creșterea consumului de antidepresive în Republica Moldova
Specialiștii nu sugerează începerea tratamentului cu medicamente, dar acesta devine esențial în cazurile grave. Conform datelor statistice, moldovenii recurg din ce în ce mai mult la antidepresive. Iar anul trecut, Republica Moldova a importat aproape 400.000 de unități, cu 50.000 mai multe decât în 2022, conform Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
În 2024, gama de medicamente antidepresive disponibile pe piață a fost cea mai mică din ultimele trei ani. În 2022 au fost importate 42 de tipuri, în 2023 – 48, iar în 2024 – 40.
„Deși nu avem date precise despre consum, dispunem de statistici referitoare la incidența și prevalența patologiei. Vârsta medie de debut pentru depresia majoră unipolară și tulburarea depresivă persistentă este în jur de 30 de ani. Depresia este mai frecvent întâlnită la persoanele în vârstă, care suferă de multiple afecțiuni", a declarat Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
Creșterea cererii de ajutor psihologic în rândul tinerilor: Cauze și soluții
,,În ultimii 2-3 ani, cererile către Centrul Comunitar de Sănătate Mintală s-au înmulțit. majoritatea fiind cauzate de depresie, anxietate, neliniște și stres post-traumatic. Problemele familiale, dificultățile sociale și suprasolicitarea psihică din mediul profesional și educațional sunt factori care influențează căutarea de ajutor. Aceste aspecte sunt adesea menționate de cei care se adresează serviciilor de sănătate mintală”, a menționat șefa CCSM Centru, Cristina Păvălache.
Majoritatea celor care cer asistență sunt tineri, a adăugat aceasta.

Cristina Păvălache, șefa CCSM Centru. Sursa foto: Facebook/ CCSM
Cei care se confruntă cu stări depresive pot solicita ajutorul medicului de familie, care va efectua o evaluare inițială. Și, în cazurile ușoare sau moderate, va prescrie un tratament cu antidepresive. De asemenea, pacienții pot alege să se adreseze direct unui specialist. Iar în acest caz, primul pas este o consultație cu medicul psihiatru, urmată de o evaluare psihologică, a menționat medicul Cristina Păvălache.
Pe lângă tratamentul medicamentos, care se administrează doar la recomandarea medicului psihiatru, specialiștii sugerează pacienților și psihoterapia.
Totuși, pentru depresia ușoară, cu debut recent, specialiștii nu recomandă antidepresivele ca tratament inițial, ci doar psihoterapia.
Sănătatea mintală în Republica Moldova: Depresia și anxietatea afectează un sfert din populație
În 2024, scorul mediu al bunăstării mintale în Republica Moldova a fost de 69,6 din 100, ceea ce sugerează un nivel relativ scăzut de satisfacție generală. Aceste informații provin dintr-un studiu despre sănătatea mintală din țară, publicat în Journal of Affective Disorders Reports.

Sursa foto: Pixabay
Conform rezultatelor, 19,8% dintre respondenți se confruntă cu depresie, 25,5% cu anxietate, iar 16,1% se simt adesea singuri.
Studiul mai relevă că 31,7% dintre femei manifestă simptome de anxietate, în timp ce doar 19,1% dintre bărbați sunt afectați. De asemenea, 23,4% dintre femei prezintă semne de depresie, comparativ cu 16% dintre bărbați.