Evenimentul Zilei > EVZ Special > Denise Rifai: Bucureștiul, din păcate, arată ca un vechi și bătrân oraș, cu accente comuniste
VIDEO

Denise Rifai: Bucureștiul, din păcate, arată ca un vechi și bătrân oraș, cu accente comuniste

Ce ar schimba în București Denise Rifai dacă ar avea puteri de Superwoman, pentru o zi? Ce ar face dacă ar avea puteri supranaturale?

Iată un exercițiu de imaginație, propus de jurnalistul Mirel Curea invitatei sale Denise Rifai, în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro.

„Aș avea un sistem de semaforizare inteligentă, în primul rând. Și, în secunda doi, ar apărea, așa, o mare de pasaje supraterane, subterane. Centura Capitalei ar funcționa ca prin minune. Ar fi un oraș absolut occidental în materie de trafic, cu panotaj pentru tot ceea ce înseamnă mijloc de transport în comun la secundă. La secundă, să vezi când îți vine tramvaiul, când îți pleacă metroul, totul să fie interconectat. Asta o data.

Apoi aș schimba tot covorul asfaltic și aș reîntreține zonele vechi. Pe mine mă interesează foarte tare zona cu pavaj, cu piatră cubică; neapărat reîntreținută. În Hamburg, e un oraș la care eu țin foarte mult, acolo când vezi un Porsche, un Bentley, un Mercedes, o mașină de lux, pe carosabilul din Hamburg are sens, pentru că e un carosabil fin, un asfalt de calitate. La noi, aș schimba tot ce înseamnă covor asfaltic, pavaj, bordură. Aș face totul fin minimalist.

În parcuri, aș intra pe peisagistică, pentru că noi avem un parc spectaculos, acest Parc Herăstrău. Ai noștri s-au gândit să-i schimbe denumirea, să-l facă Parcul Regelui Mihai I, da?, în contextul în care peisagistic ar trebui să reconstruiască. Și să avem în toate parcurile, aș schimba tot covorul asfaltic din parcuri  și aș instala, pe lângă zonele de plimbări pietonale, aș pune zone pentru jogging, pentru biciclete, pentru role. Adică, toată lumea, în funcție de activitate să aibă zona lui, unde să-și poată face treaba.

Bucureștiul, din păcate, arată ca un vechi și bătrân oraș, cu încă accente comuniste. Nu arătăm deloc occidental. Mă refer la imaginea overall, la imaginea globală a orașului nostru. Centrul arată bine, dar nici măcar ăla nu e unit.

Mi-ar plăcea să locuiesc sau să am biroul meu pe Calea Victoriei. Și să mă plimb pe jos și să am coaforul pe Calea Victoriei. Mi se pare o chestie pentru mine…, eu acolo mă văd. Iubesc foarte mult Calea Victoriei. Dar dacă mergi pe Magheru este groaznic, o imagine gri, este absolut groaznic.

Mai vreau să fac ceva. Foarte important în statul român. Cu toți miniștrii, cu toată lumea am vorbit. Trebuie renovat Guvernul. Trebuie renovate vilele de protocol. În secunda în care intri în acea clădire atât de frumoasă, atât de importantă… Eu mă cutremur toată când văd pe undeva (scris, n.e.) Guvernul României. Sunt patrioată. Avem arhitecți, avem oameni cu care putem face proiecte fantastice de arhitectură, pentru clădirile pe care le avem. Sediile instituțiilor noastre cad pe noi. Trebuie renovate instituțiile astea”, a răspuns jurnalista.