Evenimentul Zilei > International > Democrații au pus tunurile pe Trump. Dezbateri aprinse pentru destituire
Democrații au pus tunurile pe Trump. Dezbateri aprinse pentru destituire

Democrații au pus tunurile pe Trump. Dezbateri aprinse pentru destituire

Democrații au oferit primele argumente în cel de-al doilea proces de destituire a lui Donald Trump a început marți la Whasigton.

Marți, democrații au oferit primele argumente în cel de-al doilea proces de destituire al fostului președinte al SUA Donald Trump.

Aleșii democraţi au susţinut că Senatul are dreptul de a pune sub acuzare un fost oficial pentru comiterea de ilegalităţi, transmite dpa.

„Timp de secole, opinia predominantă a fost că foştii oficiali sunt supuşi procedurii de punere sub acuzare”, a argumentat David Cicilline. Senatorul democrat de Rhode Island adăugând că Donald Trump rămâne o ameninţare la adresa democraţiei. Chiar şi după ce a părăsit funcţia.

„Acest proces are o dimensiune personală”, a declarat Jamie Raskin. „Sper să amintească Americii în ce măsură democraţie este o chestiune personală”. Pe 5 ianuarie, congresmanul democrat îşi înmormântase fiul în vârstă de 25 de ani, care s-a sinucis din cauza depresiei. Pe 6 ianuarie, el îşi invitase fiica şi ginerele, care doreau să îi fie alături în aceste momente dificile. Să îl însoţească la Congres, unde Raskin urma să participe la certificarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale.

Congresmanul democrat de Maryland, care conduce acuzarea, a descris momentele în care fiica şi ginerele său, aflaţi în clădirea Capitolului în timpul asaltului din 6 ianuarie, s-au temut pentru vieţile lor. „Tinerii mei s-au ascuns sub un birou pentru a trimite ultimele SMS-uri şi a-şi lua la revedere în şoaptă la telefon. Credeau că vor muri”, a relatat Raskin.

Democrații, primele atacuri în cel de-al doilea proces destituire a lui Donald Trump

„În jurul meu oamenii îşi strigau soţiile şi soţii, pe cei dragi, pentru a-şi lua rămas bun. Membrii Congresului îşi scoteau insignele de congresmeni pentru a nu putea fi identificaţi de mulţime în timp ce încercau să fugă din calea violenţele”, a declarat Raskin în lacrimi.

„Au murit oameni în acea zi. Ofiţerii s-au trezit cu leziuni la capul şi la creier. Unii oameni au rămas fără ochi. Un ofiţer a suferit un infarct iar un altul şi-a pierdut trei degete în acea zi. Doi ofiţeri s-au sinucis. Senatori, acesta nu poate fi viitorul nostru”, a adăugat Raskin.

Aceste declaraţii fac parte din dezbaterea în curs care urmează să decidă asupra constituţionalităţii punerii sub acuzare a unui preşedinte, în acest caz Donald Trump, după ce acesta a părăsit funcţia.

Avocaţii apărării, care îl reprezintă pe Trump, urmează să se adreseze Senatului în a doua jumătate a după-amiezii zilei de marţi.

Sursa: Agerpres