Violențele de la Capitoliu. A început cel de-al doilea proces de punere sub cuzare a lui Donald Trump

Violențele de la Capitoliu. A început cel de-al doilea proces de punere sub cuzare a lui Donald Trump

Senatul SUA a început marţi al doilea proces de impeachment al fostului preşedinte Donald Trump, sub acuzaţia că a incitat la violenţele soldate cu morţi de la Capitoliu de pe 6 ianuarie.

Violențele de la Capitoliu.

Procesul istoric al fostului preşedinte republican a început cu un moment de reculegere, urmat rapid de supunerea la vot a unei rezoluţii care prezintă cadrul dezbaterilor.

Procesul a început marţi la ora locală 13:00 (18:00 GMT) în Senat, unde cei 100 de senatori vor juca rolul de juraţi. Conform înţelegerii încheiate luni între liderii celor două formaţiuni din Senat, democratul Chuck Schumer şi republicanul Mitch McConnell, prima zi este dedicată dezbaterii juridice, urmând a se evalua dacă acest proces este constituţional.

Pentru avocaţii săi, Donald Trump nu poate fi judecat în cadrul procedurii de destituire pentru că el deja nu mai este în funcţie. Democraţii răspund că un astfel de proces are ca scop să-l facă pe Trump neeligibil şi să transmită un mesaj de descurajare viitorilor preşedinţi care ar putea încerca să urmeze exemplul lui Trump.

Fiecare tabără are două ore la dispoziţie pentru a-şi prezenta argumentele, iar apoi senatorii vor vota asupra constituţionalităţii demersului, decizând astfel dacă doresc continuarea procesului. Democraţii deţin controlul în Senat, deci este puţin probabil ca procesul să se oprească aici.

Violențele de la Capitoliu. A început cel de-al doilea proces de punere sub cuzare a lui Donald Trump

Majoritatea experţilor în Constituţie sunt de părere că procesul este legitim - chiar dacă nu se poate încheia cu destituirea lui Trump - pentru că evaluează fapte care s-au produs atunci când republicanul era încă preşedinte.

"Nu există o 'excepţie pentru ianuarie' în Constituţie, care să le permită preşedinţilor să abuzeze de putere în ultimele zile (de mandat) fără a da socoteală", au apreciat cei nouă congresmeni democraţi, desemnaţi procurori în procesul de impeachment, într-un document datat 8 februarie.

Însă într-un vot asemănător care a avut loc la 26 ianuarie, doar cinci din cei 50 de republicani din Senat au votat în favoarea constituţionalităţii procesului, ceea ce anticipează o achitare a lui Trump, dat fiind că este nevoie ca, în afară de cei 50 de congresmeni democraţi, cel puţin 17 congresmeni republicani să voteze în favoarea condamnării lui Trump.

Sursa: Agerpres

Ne puteți urmări și pe Google News