Evenimentul Zilei > International > Demisii importante la Pentagon, după demiterea lui Mark Esper
Demisii importante la Pentagon, după demiterea lui Mark Esper

Demisii importante la Pentagon, după demiterea lui Mark Esper

Decizia președintelui în exercițiu de a-l destitui pe secretarul Apărării, Mark Esper, nu a rămas fără urmări.

A doua zi după ce Donald Trump l-a eliminat pe Mark Esper, departamentul american al Apărării a anunţat că trei membri importanţi ai săi au renunţat la funcţii.

Este vorba de James Anderson, şeful direcţiei de politici a Pentagonului, Joseph Kernan, adjunct al ministrului apărării pentru informaţii, şi Jen Stewart, şeful de cabinet al ministrului Apărării, informează DPA.

Printre cei care vor ocupa poziţiile vacante se află Anthony Tata, un general de brigadă în retragere, care a făcut comentarii controversate despre islam şi despre fostul preşedinte democrat Barack Obama, scrie Agerpres.

Anthony Tata va prelua funcţia de şef al direcţiei de politici a Pentagonului. Iar Kash Patel, fost consilier al congresmanului Devin Nunes, va deveni şeful de cabinet al ministrului.

Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, a anunţat luni că l-a demis pe ministrul apărării, Mark Esper. „Mark Esper este demis. Aş vrea să-i mulţumesc pentru serviciul lui”, a scris Trump pe Twitter.

„Sunt încântat să anunţ că Christopher C. Miller, foarte respectatul Director al Centrului Naţional de Contraterorism (confirmat unanim de Senat) va fi secretar interimar al apărării, cu efect imediat”, a precizat Trump.

Trump pare că se folosește de ultimele luni de mandat la Casa Albă pentru reglarea de conturi în interiorul administraţiei sale, potrivit Reuters şi AFP. O reglare de conturi soldată însă cu demisii importante la Pentagon.

Pe de altă parte, demiterea lui Mark Esper nu a fost total neaşteptată. În ultimele luni, au existat divergențe publice între Donald Trump și Mark Esper, pe mai multe subiecte.

Mark Esper se pregătea de ceva vreme pentru perspectiva demisiei sau a destituirii sale după alegerile de la 3 noiembrie, în special dacă Trump ar fi câştigat un al doilea mandat.

Fostul șef de la Pentagon l-a înfuriat pe Donald Trump prin opoziţia la ameninţarea preşedintelui că va trimite militari activi pentru a reprima protestele antirasism care au zguduit SUA în vară.

În plus, Mark Esper nu a fost de acord nici cu atitudinea de desconsidere a NATO afişată de Trump, potrivit unor surse.