Demisie. Viorel Ştefan, vicepremier al României, este nevoit să își părăsească funcția, deoarece a fost numit membru al Curţii de Conturi a Uniunii Europene, mandatul său urmând să înceapă pe 1 iulie, anunţă instituţia europeană.

„Consiliul Uniunii Europene a numit în funcție doi membri noi la Curtea de Conturi Europeană: Ivana Maletić, din Croația, a fost numită pentru un mandat care va începe la 15 iulie 2019 și se va încheia la 14 iulie 2025. Aceasta îl va înlocui pe Neven Mates, membrul croat al cărui mandat expiră. Viorel Ștefan, din România, a fost numit pentru un mandat care va începe la 1 iulie 2019 și se va încheia la 30 iunie 2025. Acesta îl va înlocui pe George Pufan, membrul român al cărui mandat expiră”, se arată într-un comunicat postatpe site-ul instituţiei europene.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat vineri că după alegerile europarlamentare social-democrații urmează să propună un nou vicepremier.

„Trebuie sa mai gasim un om, pentru ca Viorel Stefan a fost acceptat la Curtea de Conturi”, a declarat Liviu Dragnea.

Demisia acestuia este obligatorie pentru că funcțiile pe care le deține la acest moment nu sunt „compatibile” cu postul de membru al Curții de Conturi a Uniunii Europene.

Curtea Europeană de Conturi, cu sediul în Luxemburg, are 28 de membri, câte unul din fiecare țară. Ei sunt numiți pentru un mandat de lase ani. Consiliul, după consultări cu Parlamentul European, decide asupra candidatului propus de fiecare țară. Dacă PE are o opinie nefavorabilă despre unul dintre candidați, președintele legislativului european cere Consiliului să retragă această nominalizare și să propună un alt candidat.

Te-ar putea interesa și: