Cu demisia din luna martie a fostului adjunct al Laurei Codruța Kovesi s-a petrecut ceva ciudat. Hârtia se spune că a fost rătăcită prin birourile Ministerului Justiției, când la cârma lui se afla Tudorel Toader, iar acum Ana Birchall face anchetă ca să vadă ce s-a întâmplat și demisia lui Iacob nu a fost trimisă președintelui Iohannis.

Lucurile sunt mult mai simple decât par. Demisionarul Marius Iacob a fost menținut în funcția de la DNA cu aprobarea CSM. Secția de procurori a CSM hotărâse, în 25 iunie, ca Marius Iacob să rămână adjunct la DNA (în ciuda demisiei) până la data expirării mandatului de conducere, respectiv 23 iulie 2019. Adică azi.

Din primăvară și până acum, s-a scurs timpul necesar pentru ca acesta să îndeplinească și condițiile de pensionare impuse de Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Adică procurorul Iacob trebuia să aibă 25 de ani de activitate ca să se poată pensiona înainte de 60 de ani, beneficiind astfel de toate drepturile magistraților.