Editura Evenimentul si Capital

DELFINARIUL din Constanța, MODERNIZAT cu bani de la Ministerul Turismului

Autor: | | 1 Comentarii | 263 Vizualizari

Consiliul Județean Constanța a aprobat un proiect de hotărâre privind “Extinderea Delfinariului”, investiția, în valoare de 5 milioane de euro, urmând să fie finanțată de Ministerul Turismului. Proiectul a fost deja întocmit, urmând ca în 2019 să înceapă achiziția în vederea selectării constructorului, pentru ca în 2020 vedetele Delfinariului Constanța să aibă la dispoziție bazine mai mari.

Legislația română, care respectă prevederile internaționale, cere o suprafață mai mare de apă pentru delfinii din captivitate, fiind vorba de animale sociale care au nevoie de spațiu larg de desfășurare, dar și de interacțiune, susține directorul Delfinariului din Constanța, Adrian Bîlbă. El a cerut, anul trecut, conducerii Consiliului Județean Constanța să găsească o soluție financiară pentru extinderea Delfinariului. Ni Ni și Chen Chen, vedetele Delfinariului au la dispoziție un bazin de doar 250 metri pătrați. Au nevoie de un spațiu mai mare dar și de alți delfini cu care să interacționeze.

“Nu este vorba de un Delfinariu nou ci de unul mai mare, modernizat prin proiectul CJ Constanța, care să aibă un sistem lagunar în spate conectat cu bazinele actuale. Un sistem care ne permite un spațiu mai mare pentru delfinii. Ne permite să fim în acord cu legislația de mediu care, prin ordinul 1798, cere o suprafață- minimă de 800 de metri pătrați pentru Delfinariu. Și un număr între doi și șase delfini”, a explicat pentru EVZ, Adrian Bîlbă.

Proiectul de extindere este finalizat și va fi înaintat Ministerului Turismului “unde președintele CJ Constanța a găsit înțelegere și sursa de finanțare”. Președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, spune că este vorba de un proiect de 5 milioane de euro: Să sperăm că vom semna și finanțarea. Este agreat de ministrul Bogdan Trif al Turismului. Banii vin de la Ministerul Turismului, să vad eu actul semnat finanțat, că aici văd eu o mare problemă cu procedurile și cu contestațiile care se fac”.

În 2019 se va efectua achiziția public pentru găsirea constructorului. “Este o lucrare complexă în sensul specificității Delfinariului. Sperăm ca lucrarea să se finalizeze în 2020. E doar o lagună, înseamnă de fapt un bazin acoperit cu o membrană, o treime din el se va descoperi în lunile calde. Va avea o suprafață de aproape 600 mp fiind legat de bazinul actual care are 250 mp printr-un canal de 2,5 metri lungime”, a mai spus directorul Delfinariului, doctorul Adrian Bîlbă.

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI