Evenimentul Zilei > Politica > Decizie surprinzătoare luată în privința programului „Prima Casă”. Anunțul este clar
Decizie surprinzătoare luată în privința programului „Prima Casă”. Anunțul este clar

Decizie surprinzătoare luată în privința programului „Prima Casă”. Anunțul este clar

O hotărâre esențială a fost anunțată astăzi legat de un program ce privește mulți români.

Membrii Guvernului condus de Ludovic Orban au luat o decizie, joi, legat de unul dintre cele mai importante programe înițiate de statul român: „Prima Casă”. A fost aprobată la prima citire inițiativa, iar una dintre prevederi se referă la creșterea plafonului pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la suma de 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro.

Despre program a vorbit Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului. „Un alt program în zona economică, de această dată pentru stimularea dezvoltărilor imobiliare şi a sectorului construcţiilor, vizează modificarea programului cunoscut ca „Prima casă”.

În noua formulă propusă de Ministerul Finanţelor programul se va numi „Noua casă” şi sunt câteva modificări importante aduse în cadrul acestui program pentru a stimula dezvoltarea imobiliară şi sectorul construcţiilor şi, în acelaşi timp, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să achiziţioneze în perioada următoare o locuinţă nouă”, a spus oficialul Guvernului.

„Astfel, s-a majorat plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului. Este o modificare substanţială, radicală, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuinţele de până la 120 de metri pătraţi, astfel încât cei care au posibilitatea şi doresc să acceseze o astfel de facilitate să poată achiziţiona şi apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piaţă prin programul „Prima casă”, a mai precizat Ionel Dancă.

El a mai precizat această ordonanţă de urgenţă a fost adoptată în primă lectură, urmând ca după primirea avizului de la Consiliul Legislativ să fie adoptată în formă finală, în şedinţa de guvern următoare.

„Trebuie să clarificăm situaţia în programul Prima Casă, după adoptarea legii. Aici o să avem nevoie de o reglementare legală care să clarifice modul în care se derulează programul Prima Casă. Vă rog, în reglementare, să ţineţi cont şi de faptul că, faţă de momentul în care s-a dat reducerea de cotare de TVA, de 5%, metrul pătrat construibil era 750-800.

Între timp, metrul pătrat construit a crescut semnificativ şi să utilizăm un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară de astăzi”, spunea premierul Ludovic Orban la începutul lunii iulie, referitor la programul „Prima Casă”.


De asemenea, Dancă a mai făcut un anunț ce legat de programul IMM Leasing. „ IMM Leasing, este un program pe care Guvernul l-a anunţat anterior, face parte din Planul naţional de investiţii şi relansare economică şi în cadrul acestui program IMM-urile pot apela la soluţia finanţării achiziţiilor de echipamente şi utilaje prin intermediul societăţilor financiare nonbancare ca o opţiune în plus acordată IMM-urilor care doresc să apeleze la un astfel de instrument”, a spus oficialul.

El a mai precizat că „Valoarea maximă a finanţării este de 5 milioane de lei pe beneficiar şi sunt garantate achiziţiile de echipamente IT şi utilaje.”

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: