Potrivit forului European se vor permite doar „călătoriile esenţiale” în următoarele 30 de zile.

„Cu cât vor exista mai puţine călătorii, cu atât mai bine vom putea limita răspândirea virusului’, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare video pe Twitter, apoi într-o conferinţă de presă la Bruxelles după o videoconferinţă cu liderii G7.

Propunerea va trebui aprobată de şefii de stat sau de guvern ai statelor membre, care vor discuta la rândul lor marţi într-o videoconferinţă.

Restricţiile nu îi vizează pe britanici, care sunt consideraţi în continuare „cetăţeni europeni”, a precizat şefa CE.

„Alte categorii exceptate sunt rezidenţii de lungă durată în UE, membrii de familie ai cetăţenilor europeni, diplomaţii, ‘personalul esenţial precum medicii, infirmiere, îngrijitori, cercetătorii şi experţii care contribuie la lupta împotriva coronavirusului’, a adăugat ea.

De asemenea, Ursula von der Leyen a precizat că lucrătorii transfrontalieri vor putea să treacă frontier.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a explicat că „filosofia (acestor măsuri) vizează să reducă deplasările care nu sunt necesare şi să garanteze circulaţia bunurilor, aprovizionărilor care sunt necesare”.

Este vorba despre „a face astfel încât sistemele noastre de sănătate să aibă capacitatea de a se pregăti pentru ceea ce ne aşteaptă”, a mai spus în conferinţa de presă alături de şefa Comisiei.

Despre persoanele care transport bunuri, Ursula von der Leyen a spus că acestea ar trebui să poată avea libertate de circulaţie.

„Fluxul de mărfuri spre UE trebuie să continue să garanteze aprovizionarea cu mărfuri, inclusiv cu articole esenţiale cum sunt medicamentele, dar şi cu alimente şi componente necesare uzinelor noastre’, a spus ea, în timp ce Charles Michel a avertizat că ‘această criză este serioasă şi va fi lungă”, a susținut președinta CE.

Pentru a fi eficace, măsura trebuie să le fie aplicată şi celor patru state membre ale spaţiului Schengen de liberă circulaţie, dar nemembre ale UE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia), a pledat Ursula von der Leyen.

Uniunea Europeană îşi va închide „de marţi la prânz” frontierele cu exteriorul timp de 30 de zile, iar deplasările neesenţiale vor fi interzise pe teritoriul Franţei pentru a se limita propagarea pandemiei de coronavirus, a anunţat luni seara preşedintele francez Emmanuel Macron.

„Toate călătoriile între ţări neuropene şi Uniunea Europeană vor fi suspendate timp de 30 de zile”, a declarat şeful statului într-o alocuţiune televizată, precizând că această măsură va intra în vigoare de „marţi la prânz” (13:00, ora României), potrivit  stirileprotv.ro