Decizia monstruoasă a lui Putin! Sute de mii de oameni mor de foame. ONU, acuzaţii grave: „Tactici de asediu medieval”

Decizia monstruoasă a lui Putin! Sute de mii de oameni mor de foame. ONU, acuzaţii grave: „Tactici de asediu medieval” Refugiați. Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia a anunțat luni încă o încetare limitată a focului și stabilirea unor coridoare sigure pentru a permite civililor să fugă din unele orașe ucrainene asediate. Însă rutele de evacuare au condus în mare parte către Rusia și aliatul ei Belarus, atrăgând critici aspre din partea ONU şi a Ucrainei, acuzând Moscova că recurge pe alocuri la tactici de „asediu medieval”.

Sute de mii de persoane din interiorul Ucrainei nu mai au acces la ajutoare esențiale din cauza încercuirii militare a unor oraşe, atrage atenţia ONU într-un raport publicat luni, făcând apel la crearea urgentă de culoare de trecere în condiţii de siguranţă.

În prezent se depun eforturi pentru deschiderea de coridoare umanitare, după două zile de armistiţii încălcate care ar fi trebuit să permită plecarea civililor. Astfel de rute sunt de asemenea esenţiale pentru transportul de ajutoare, cum ar fi apă, mâncare şi medicamente.

Este nevoie urgentă de ferestre de linişte şi de culoare de trecere sigure, în condiţii de siguranţă şi predictibile, pentru a reloca oameni ale căror vieţi sunt în pericol şi pentru a oferi ajutoare umanitare care pot salva vieţi, se arată într-un raport al Biroului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia îndreaptă refugiații spre Belarus, aliatul său

Rusia a anunţat luni noi coridoare spre teritoriul său şi spre Belarus, aliatul său, decizia fiind denunţată drept imorală de către Kiev. OCHA precizează că agenţiile ONU, partenerii umanitari şi guvernul ucrainean îşi intensifică acţiunile de ajutor din interiorul Ucrainei, dar nu pot ajunge la unele persoane care au mare nevoie de sprijin.

La Herson, în sudul Ucrainei, aproximativ 30 de camioane cu ajutoare nu au putut intra în oraş din cauza luptelor în derulare, a precizat OCHA. În alte locuri, rezervele de apă şi de medicamente esenţiale sunt pe terminate, inclusiv la un spital de psihiatrie din Borodianka, la aproximativ 60 de kilometri de Kiev, care are sute de pacienţi, unii având nevoie de asistenţă permanentă. Rezervele de oxigen pentru bolnavii de COVID-19 şi pentru alte tipuri de pacienţi au rămas de asemenea extrem de puţine, iar luptele au dus la întreruperea alimentării cu gaz a sute de mii de locuinţe, se mai arată în raport.

Armata lui Vladimir Putin a continuat să lovească unele orașe cu rachete chiar și după anunțarea coridoarelor

Eforturile de a asigura o trecere în siguranță pentru civili s-au prăbușit pe fondul bombardamentelor continue. Însă Ministerul rus al Apărării a anunțat luni un nou impuls, spunând că civililor li se va permite să părăsească capitala Kiev, Mariupol și orașele Harkov și Sumy.

Ucrainenii, a căror rezistență feroce a încetinit invazia și a zădărnicit orice speranță pe care Moscova o avea pentru o victorie fulgerătoare, au întărit orașele din întreaga țară. La Kiev, soldații și voluntarii au construit sute de puncte de control, folosind adesea saci de nisip, anvelope stivuite și sârmă ghimpată.

„Vom apăra fiecare casă, fiecare stradă, fiecare punct de control, ne vom lupta până la moarte dacă este necesar”, a spus primarul Vitali Klitschko, potrivit militarytimes.com.