Evenimentul Zilei > Sport > Decizia FIFA la CM 2022 Qatar. Vor fi permise mesajele de susținere pentru protestele din Iran. Video
Decizia FIFA la CM 2022 Qatar. Vor fi permise mesajele de susținere pentru protestele din Iran. Video

Decizia FIFA la CM 2022 Qatar. Vor fi permise mesajele de susținere pentru protestele din Iran. Video

Tulburările din Iran au umbrit debutul echipei tarii la Cupa Mondială. Meciul de deschidere împotriva Angliei a fost scena unor proteste în tribune. Înainte de acel meci, pe care Iranul l-a pierdut cu 6-2, jucătorii au rămas tăcuți în timp ce se cânta imnul național.

În acest context, FIFA a luat decizia de a permite pe durata Campionatului Mondial de fotbal din Qatar anumite mesaje de susținere pentru protestele care au loc în Iran.

Mai exact, FIFA va autoriza folosirea pe arenele din Qatar a unor bannere cu mesajul „Femei, Viaţă, Libertate”. În plus, fanii vor avea voie, de asemenea, să aducă în stadioane portrete ale victimelor regimului de la Teheran.

„FIFA autorizează mesajele de promovare a drepturilor omului, iar poziţia FIFA este că sloganul Femei, Viaţă, Libertate sau numele şi portretele lui Mahsa Amini sunt autorizate pe stadioane.

Au izbucnit strigăte între suporterii care strigau „Femei, viață, libertate” și alții care strigau „Republica Islamică!”

În conformitate cu regulile FIFA privind articolele interzise pentru spectatori, articolele care poartă mesaje politice, insultătoare sau discriminatorii sunt interzise. Acest lucru se aplică şi steagurilor de ţară neoficiale, care pot fi văzute ca un mesaj politic”, se arată în comunicat.

Tensiunile au crescut la cel de-al doilea meci al Iranului de la Cupa Mondială de vineri, deoarece fanii care susțin guvernul iranian i-au hărțuit pe cei care protestau împotriva acestuia, iar securitatea stadionului a confiscat steaguri, tricouri și alte articole care exprimă sprijinul pentru mișcarea de protest care a cuprins Republica Islamică.

Sloganul mişcării din Iran: „Femei, viață, libertate”

Unii fani au fost opriți de securitatea stadionului să intre cu steaguri pro-revoluționare care se potriveau cu Țara Galilor pe stadionul Ahmad Bin Ali. Alții care purtau astfel de steaguri le-au fost smulse de către fanii pro-guvernamentali iranieni, care au strigat și insulte la adresa fanilor care purtau tricouri cu sloganul mișcării de protest care stăpânește țara, „Femei, viață, libertate”.

Spre deosebire de primul lor meci împotriva Angliei, jucătorii iranieni au cântat imnul național înainte de meci, în timp ce unii fani de pe stadion plângeau, fluierau și huiduiau.

Echipa națională a fost atentă pentru orice declarații sau gesturi despre protestele la nivel național care au devastat Iranul timp de săptămâni, scrie cbc.ca.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: