Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar. Acuzații și boicot pentru că s-ar fi folosit sclavi pentru construcția stadioanelor

Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar. Acuzații și boicot pentru că s-ar fi folosit sclavi pentru construcția stadioanelor

Qatar este prima țară din Orientul Mijlociu care găzduiește Cupa Mondială de fotbal, dar s-a confruntat cu un val de critici de când a primit organizarea turneului în 2010. În special, tratamentul aplicat lucrătorilor migranți și situația drepturilor omului au fost criticate, ceea ce a determinat unele mărci, orașe și fani să boicoteze turneul.

Țara s-a confruntat cu numeroase critici din partea grupurilor de apărare a drepturilor omului pentru utilizarea anterioară a sistemului kafala, în cadrul căruia lucrătorii sunt legați de un angajator, al cărui consimțământ este necesar pentru a-și schimba locul de muncă sub forma unui certificat de neacceptare, o lege despre care activiștii pentru drepturile omului au susținut că a legat prezența lor în Qatar de angajatorii lor și a dus la abuzuri și exploatare.

Fanii fac apel la boicotarea Cupei Mondiale din Qatar 2022

Fanii Borussiei Dortmund și ai legendarului „Zid Galben” și-au exprimat sâmbătă opoziția față de găzduirea turneului.

Înainte de intrarea jucătorilor Borussiei Dortmund și de startul derby-ului cu Bochum, suporterii din Zidul Galben, tribuna unde sunt concentrați fanii ultrași, au desfăcut un banner uriaș de-a lungul tribunei cu mesajul „BOYCOTT QATAR 2022” cu litere galbene și negre, culorile clubului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Referindu-se la numărul de morți pe șantierul de construcție a stadionului Cupei Mondiale, fanii lui Dortmund s-au arătat indignați: „Mai mulți morți decât minute jucate", în timp ce în Qatar se vor juca în total 5.760 de minute de fotbal (64 de meciuri de 90 de minute).

Totalul de 6.500 de decese raportat de ziarul britanic The Guardian la începutul anului 2021 este discutabil. Acesta corespunde tuturor deceselor înregistrate în rândul populației din Asia de Sud între 2010 și 2020, inclusiv toate cauzele.

Oficial, au fost înregistrate trei decese pe cele opt stadioane ale Cupei Mondiale. Un raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), care are un birou la Doha, a constatat că, în 2020, 50 de lucrători au murit în accidente de muncă, iar alți 500 au fost grav răniți.

Franța se alătură boicotării Cupei Mondiale Qatar 2022

La 3 octombrie, Parisul a devenit cel mai recent oraș francez care a anunțat că nu va instala ecrane gigantice sau o zonă pentru suporteri pentru viitoarea Cupă Mondială din Qatar. Primarul orașului a invocat preocupări legate de drepturile omului și de mediu în țara gazdă.

Lille, Marseille, Bordeaux, Strasbourg și Reims boicotează, de asemenea, competiția din motive etice. Pierre Rabadan, responsabil cu sportul la Primăria Parisului, a declarat că faptul că evenimentul va avea loc iarna a fost, de asemenea, un factor care a influențat decizia orașului.

Sponsorii echipamentului de antrenament al Danemarcei își vor retrage, de asemenea, logo-urile pentru a se adapta la mesajele critice la adresa Qatarului.