Evenimentul Zilei > Sport > FIFA vine cu măsuri importante înaintea Campionatului Mondial din Qatar. Decizii unice în istoria turneelor finale
FIFA vine cu măsuri importante înaintea Campionatului Mondial din Qatar. Decizii unice în istoria turneelor finale

FIFA vine cu măsuri importante înaintea Campionatului Mondial din Qatar. Decizii unice în istoria turneelor finale

Loturile echipelor participante la Cupa Mondială din Qatar vor avea până la 26 de jucători. Regula a fost impusă de FIFA care vrea să perpetueze această măsură introdusă în contextul pandemiei de Covid-19. O măsură similară a fost adoptată și de UEFA, anul trecut, de asemenea, în contextul pandemiei de coronavirus.

Oficialii FIFA au hotărât că loturile echipelor naționale calificate la Campionatul Mondial de fotbal din 2022, din Qatar, pot avea până la 26 de jucători. Anunțul a fost făcut de forul internațional de fotbal în contextul necesității „flexibilizării” introduse în timpul pandemiei de Covid-19, după cum transmite AFP.

„Între 23 şi 26 de jucători pot fi acum pe lista finală”, a trasnsmis federaţia internaţională, FIFA, într-un comunicat de presă.

FIFA a explicat că a adoptat această măsură „pentru a face faţă repercusiunilor pandemiei de Covid-19 şi perioadei neobişnuite în care va avea loc Cupa Mondială”. Competiția a fost programată pentru perioada noiembrie – decembrie şi nu în timpul verii.

Acest lucru a avut drept consecință întreruperea sezonului pentru cluburile de fotbal din Europa.

Trebuie spus că și forul european de fotbal, UEFA a adoptat o măsură asemănătoare anul trecut. Decizia a fost luată în faţa riscurilor de contaminare cu Covid-19 şi de carantină, ce puteau duce la decimarea loturilor. Decizia a fost fără precedent, după mărirea numărului de jucători, de la 22 la 23, la Cupa Confederaţiilor care s-a desfășurat în anul 2001.

Selecționerii sunt împărțiți

Selecţionerii din Europa au avut păreri împărţite cu privire la această măsură impusă de FIFA. Ei au arătat că, pe de-o parte le-a oferit mai multe opţiuni de selecție pentru sportive, dar a pus şi noi probleme legate de gestionarea loturilor şi de ego-urile jucătorilor mai puţin folosiţi.

De exemplu, Luis Enrique, selecţionerul Spaniei, nu a convocat decât 24 de jucători pentru EURO 2020.

Această extindere a listelor la 26 de nume pentru Mondialul 2022 vine după ce International Football Association Board (IFAB), garantul regulilor jocului de fotbal, a validat „definitiv” principiul celor cinci schimbări posibile pe echipă, în fiecare meci. Măsura este implemetată de la jumătatea lunii iunie. Anterior, fiecare echipă avea dreptul la trei schimbări.

Modificări în ce privește schimbările

Iniţial, acest amendament la „legea 3” a fotbalului, care prevedea un maximum de trei înlocuiri pe meci, a fost decis în mai 2020 de IFAB. Aceasta a fost valabilă până la finele lui 2021 pentru competiţiile intercluburi şi este în vigoare până la 31 iulie 2022 pentru meciurile echipelor naţionale.

Măsura a fost prelungită până la 31 decembrie 2022 după o „analiză globală a impactului actual al Covid-19 asupra fotbalului”.

Membrii IFAB au mai decis, de asemenea, creşterea numărului maxim de rezerve pe foaia de meci „de la 12 la 15, la discreţia organizatorilor competiţiei”. S-a deschis, astfel, calea către liste de 26 de jucători, nu de 23 (11 titulari + 15 rezerve).

„În total, maximum 26 de persoane (până la 15 rezerve şi 11 oficiali, inclusiv medicul echipei) vor fi autorizate să stea pe banca de rezerve” în timpul Cupei Mondiale, a mai precizat joi FIFA în comunicatul său.