Întâlnire între Statele Unite și Qatar. Se dorește o colaborare în domeniul energiei

Întâlnire între Statele Unite și Qatar. Se dorește o colaborare în domeniul energiei Sursa: Fotogigi85 | Dreamstime.com

Criza din Ucraina amenință securitatea europeană, iar liderii europeni colaborează cu SUA pentru găsirea unor alternative la gazele rusești, alternativă importantă având în vedere situația tensionată și riscurile în ce privește dependența europenilor față de Rusia.

Joe Biden a început deja discuțiile la nivel european, context în care, împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au discutat forme prin care să fie realizată aprovizionarea cu gaz la nivel european.

Rusia înlocuită de alți furnizori de gaze pentru Europa

Qatar este un stat care a atras atenția liderilor vestici, asta pentru că este o țară cu imense resurse naturale de gaz, dar și cu capacități de producere a gazului natural lichefiat, utilizat în producerea energiei.

Nu doar Qatar este vizat, căci Uniunea Europeană dorește să contracteze gaz și de la alți operatori economici ai lumii, în special a celor din zonele bogate în resurse naturale, precum Orientul Mijlociu sau Africa de Nord.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Colaborăm pentru a realiza o aprovizionare continuă, suficientă și în timp util cu gaze naturale către Uniunea Europeană din diverse surse din întreaga lume, pentru a evita întreruperile aprovizionării, inclusiv cele care ar putea rezulta dintr-o nouă invazie rusă a Ucrainei”,reiterează textul emis de Biden și șefa Comisiei Europene, text în care cei doi lideri propun măsuri și pentru „securitatea și sustenabilitatea energetică a Europei, cu accelerarea tranziției globale către energie curată”.

Rusia amenință cu sancțiuni economice

Sursă: Igor Dolgov | Dreamstime.com

Problematica gazului rusesc este luată în calcul și de alte state ale lumii, la fel de dependente de energia provenită din Rusia.

„Colaborăm pentru a realiza o aprovizionare continuă, suficientă și în timp util cu gaze naturale către Uniunea Europeană din diverse surse din întreaga lume, pentru a evita întreruperile aprovizionării, inclusiv cele care ar putea rezulta dintr-o nouă invazie rusă a Ucrainei”, se poate citi în textul în care cei doi lideri se angajează și pentru „securitatea și sustenabilitatea energetică a Europei, cu accelerarea tranziției globale către energie curată”.

Moscova este principala sursă de gaze a UE, contribuind  cu  procent de 40% din importuri, iar  blocul comunitar este dependent într-un procent de 90% de gaz provenit din exteriorul său. Acest procent îngrijorător face ca Uniunea Europeană și SUA, care sunt parteneri strategici în combaterea amenințării devoalate a rușilor față de securitatea Europei, să urgenteze procesul de contractare a altor furnizori de gaz.