'Noi contăm că Federația Rusă își va încheia procesul de retragere (a trupelor), fără întârzieri pe viitor. Credem de asemenea că aducerea acordurilor de menținere a păcii în conformitate cu standardele internaționale prin transformarea actualei operațiuni militare într-o misiune internațională civilă va conferi un impuls pozitiv procesului de pace', a declarat ea, potrivit Agerpres.

Șefa diplomației moldovene s-a pronunțat pentru reluarea cât mai rapidă a negocierilor cu privire la reglementarea transnistreană în formatul '5+2' (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE și SUA, ca observatori), relatează la rândul său agenția de presă ITAR-TASS, citat de Agerpres.

Gherman a subliniat în acest context că prezența forțelor ruse în Transnistria 'creează obstacole suplimentare' în avansarea procesului de pace.

Ea a calificat drept 'nejustificate' restricțiile impuse de Rusia la importurile de produse din Republica Moldova și a spus că în urma acestora au avut de suferit relațiile comerciale ale Chișinăului cu toate țările din CSI (Comunitatea Statelor Independente).

'Sperăm că dialogul care continuă cu partenerii noștri ruși, în baza normelor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și CSI, va contribui la reluarea unor relații comerciale normale', a spus ministrul moldovean de externe.

În același timp, Natalia Gherman a adresat mulțumiri Uniunii Europene pentru sprijinul acordat Chișinăului în eforturile sale de a minimiza impactul acestor restricții și taxe vamale.

'Accesul complet pentru vinurile și produsele agricole moldovenești la piața UE, precum și noul acord comercial cu Turcia va contribui la diversificarea pieței în viitor', a afirmat ea, adăugând că autoritățile moldovene vor continua să caute noi parteneri comerciali pe plan internațional.

Subliniind că Republica Moldova 'a ales un viitor european', ministrul moldovean a subliniat că țara sa 'încearcă să stabilească relații fructuoase cu toți partenerii din Est și Occident'.

Moscova consideră tentativele Republicii Moldova și ale Ucrainei de înlocuire a trupelor ruse de menținere a păcii în Transnistria drept acțiuni neprietenoase, care subminează operațiunea de pace din stânga Nistrului, scrie presa rusă.