Evenimentul Zilei > International > De la Pizzagate la complotul stângii. Cum hrănește mișcarea QAnon cultura panicii morale globale
De la Pizzagate la complotul stângii. Cum hrănește mișcarea QAnon cultura panicii morale globale

De la Pizzagate la complotul stângii. Cum hrănește mișcarea QAnon cultura panicii morale globale

Folosind teorii ale conspirației care includ traficanți sexuali de copii și restaurante care servesc carne umană, mișcarea QAnon a declanșat o panică morală la nivel planetar, potrivit NationalInterest.

Acum mai bine de 30 de ani, sociologii au propus panica morală ca o modalitate de a înțelege incitarea la frică în jurul unui dușman perceput. În studiul său din 1972, „Folk Devils and Moral Panics”, sociologul Stanley Cohen și-a expus teza de bază astfel: „Societățile par a fi supuse, din când în când, unor perioade de panică morală. O condiție, un episod,o persoană sau grup de persoane apar pentru a fi prezentați drept o amenințare la adresa valorilor și intereselor societății”.

În SUA președintelui Donald Trump, acești oameni sunt travestiții, minoritățile rasiale și evreii. Când Trump a refuzat să invite mișcarea QAnon în clădirea sa, preferând să-și declare simpatia pentru pretinsa luptă a acesteia împotriva pedofiliei, a intrat într-o panică morală cu adânci rădăcini istorice. Pericolul pe care îl constituie QAnon nu e acela că are aprobarea președintelui. Ci modul în care răspândește despre ura viscerală care transcende afilierea politică.

QAnon s-a născut digital în era „antagonismului platformelor”, în care rețelele sociale inspiră o nouă suflare în stereotipurile rasiste. Dar discursul promovat de QAnon se datorează unei lungi istorii a animozităților față de minoritățile sexuale și rasiale. Atât conspirațiile „Pizzagate” cât și „Cannibal Club” dezvoltate de QAnon au rădăcini în tezele anti-semite conform cărora evreii folosesc sângele creștinilor.

Aberațiile conform cărora Hillary Clinton și finanțatorul George Soros au făcut parte dintr-un rețea sexuală de pedofilie globală au prins teren fertil în rețelele de socializare. În 2018, aceste afirmații au mers în altă direcție: copiii nu erau doar atrași în orgii sexuale, ci erau considerați surse de adrenocrom, o substanță chimică cu calități halucinogene recoltată pentru ritualurile satanice.

Preocuparea QAnon pentru pedofilie și sexualitatea copiilor este, spun ei, o încercare de a proteja familia heterosexuală ca bază a societății. O preocupare manifesată intens și în mass-media conservatoare care leagă homosexualii, lesbienele și drepturile transgenderilor de pedofilie, ca un complot al stângii împotriva familiei.

NI arată, în final, că teoria conspirației pe care o răspândește mișcarea QAnon atrage după sine antisemitism, homofobie și ispitirea raselor într-o panică morală modernă. Ele rezonează pentru că au un loc în zeitgeistul contemporan ca produse ale unei animozități îndelungate împotriva schimbării.

Anihilarea platformei QAnon nu este suficientă. Căci, în timp ce Trump se dovedește a fi conspiraționistul-șef, cultura demonilor și a fricii este propria noastră creație.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: