Evenimentul Zilei > International > Răsturnare de situație în alegerile din SUA. Ce arată ultimul sondaj de opinie
Răsturnare de situație în alegerile din SUA. Ce arată ultimul sondaj de opinie

Răsturnare de situație în alegerile din SUA. Ce arată ultimul sondaj de opinie

Ultimul sondaj de opinie realizat în SUA de Democracy Institute pentru Sunday Express arată o răsturnare de situație în ceea ce privește alegerile prezidențiale.
Conform sondajului, actualul președinte al SUA, Donald Trump,  va obține 48% din voturile exprimate, în vreme ce rivalul său democrat Joe Biden va câștiga numai 47%. Dar nu aceasta este cea mai tristă veste pentru candidatul democrat, care ar putea deveni președinte chiar dacă pierde votul popular (așa cum a reușit, de altfel, Donald Trump la alegerile precedente).
Mult mai grav este pentru democrați faptul că Donald Trump este creditat cu un avans de patru puncte 49% față de 45% în așa numitele swing states, inclusiv Florida, Iowa, Michigan, Minnesota, Pennsylvania și Wisconsin.
Conform sociologilor de la Democracy Institute, această răsturnare de situație se explică prin acuzațiile de corupție care îl înconjoară pe Hunter, fiul candidatului democrat Joe Biden.

Dacă rezultatele obținute de Democracy Institute se confirmă, Donald Trump va obține o victorie facilă, putânâd conta pe 326 de electori, față de cei numai  212 de voturi ai rivalului său democrat, un rezultat care ar șoca lumea chiar mai mult decât uimitoarea înfrângere a lui Hilary Clinton în 2016.Sondajul Democracy Institute / Sunday Express a fost pe tot parcursul campaniei unul dintre puținele care au prezis o victorie a lui Trump încă din martie.

Cum se explică lovitura de teatru?

Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de alte sondaje, a încercat să identifice electoratul așa-zis „timid” al lui Trump. iar acesta pare a fi extrem de numeros. Potrivit acestui ultim sondaj, aproape opt din zece (79%) dintre susținătorii lui Trump nu ar admite acest lucru în fața prietenilor sau a familiei, comparativ cu numai 21% dintre susținătorii lui Biden.

Două aspecte trebuie precizate. Modul în care platformele de socializare, inclusiv Twitter, au încercat să filtreze acuzațiile  de corupție la adresa lui Hunter Biden par să-i fi făcut mai mult rău decât bine candidatului democrat.

Întrebați cine cred că spune adevărul despre acuzațiile aduse familiei Biden, 57% dintre respondenți l-au indicat pe fostul asociat al lui Hunter Biden, omul de afaceri Tony Bobulinski, care a adus acuzații extrem de grave și împotriva fostului vicepreședinte american, nu numai împotriva fiului său.

Joe Biden este „un politician corupt”

De altfel, 52% dintre respondenți au fost de acord cu afirmația că Joe Biden este „un politician corupt”, 21% spunând că este mai puțin probabil să-l voteze.

Cât privește gradul de aprobare al politicilor lui Trump, directorul  Democracy Institute, Patrick Basham, spune că acesta este un „nivel normal” pentru a se aștepta să fie reales-52 %.

Chiar și după protestele Black Lives Matter, aproape patru din zece alegători afro-americani  au o părere bună despre Administrația sa, iar 21% dintre votanții de culoare sunt pregătiți să voteze pentru el. Conform datelor obținute de sociologi, 61% consideră că realegerea lui Donald Trump va fi bună pentru economie. Numai 45% dintre respondenți  aprobă, însă, modul în care Administrația Trump a abordat problemele legate de pandemie, în timp ce 49% le dezaprobă clar.

Votul republicanilor va fi mai eficient

„Alegerile nu vor fi hotărâte prin votul popular, desigur. În schimb, va fi decis în statele câmpului de luptă (swing states) situate în principal în regiunile Midwest și Sunbelt ale națiunii. Votul republicanilor va fi foarte eficient, așa cum a fost în 2016. (…) „Alegătorii lui Trump sunt dispersați mai uniform în toată țara decât cei ai lui Biden. (…) „Votul comparativ ineficient al lui Biden va fi probabil ca cel al lui Hillary Clinton de acum patru ani. Biden se va descurca incredibil de bine în statele puternic populate precum California, Illinois, New Jersey și New York. În aceste state, el va obține o victorie uriașă asupra lui Trump, oferindu-i candidatului democrat chiar posibilitatea  de a obține o victorie în ce privește votul popular național,. Dar, probabil, îl vor lipsi de multe voturi în Iowa, Pennsylvania, Michigan, Ohio, Wisconsin, Arizona, Carolina de Nord și Florida”, a declarat Patrick Basham, directorul Democracy Institute, potrivit express.co.uk.