Editura Evenimentul si Capital

De la “ce ‘oţ e copilul meu!” la “Ce hoţ e statul meu!”

14-04/marius-ghilezan-465x390
Autor: | | 127 Comentarii | 1194 Vizualizari

Cum ar fi să te duci la piaţă, să cumperi cartofi şi zeamă de varză şi să te trezeşti cu procurorii la uşă?

Dar să fii unul dintre clienţii marilor supermarketuri, aflate azi în insolvenţă, pentru neplata unor facturi sau a dărilor către stat şi să te trezeşti că ţi se blochează conturile şi printr-o decizie unilaterală să ţi se retragă aceeaşi sumă pe care tu ai plătit-o?

Ce te faci dacă marii jucători pe piaţa serviciilor îşi declară falimentul şi statul vine să-ţi retragă ţie, ca beneficiar, banii pe care i-ai plătit odată, inclusiv TVA-ul neplătit de prestator? Nu-ţi vine să iei statul şi Administraţiile Financiare în balon? Tu când achiziţionezi un produs sau un serviciu eşti un cumpărător de bună credinţă şi ar trebui să fii exonerat de culpele financiare ale prestigitatorilor insolvenţei româneşti.

Aşa s-a întâmplat recent cu compania română-canadiană Roşia Montană Gold Corporation. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dispus începerea urmăririi penale împotriva mai multor persoane şi societăţi sub aspectul presupusei săvârşiri a unor infracţiuni de evaziune fiscală şi de spălare de bani, inclusiv a sa, pentru că ancheta organelor de urmărire penală a vizat anumite firme din “reţeaua Păvăleanu”, care ar fi implicată, la rândul ei, în activităţi infracţionale. Prin intermediul acestor societăţi erau derulate o serie de operaţiuni comerciale fictive, spun procurorii, în cadrul unei structuri specializate în spălarea banilor şi care intrase în vizorul procurorilor de ceva vreme. Dar tu ca şi cumpărător de unde să aflii că un anumit furnizor e necistit? Nu ar fi normal să se publice listele ruşinii pe site-urile Ministerului de finanţe?

Pornindu-se de la anumite indicii, mai pe şleau turnătorii sau ascultări de telefoane, potrivit cărora societaţiile comerciale anterior menţionate ar fi săvârşit anumite fapte de natură penală, procurorul de caz a extins urmărirea penală împotriva a unui număr de 132 de societăţi comerciale, însumând toţi foştii şi actualii parteneri comerciali ai Kadok Interprest, SRL S&S Wizard Advertising şi Robyko Last Line Promo, firme din “reţeaua Păvăleanu.” Cred că e timpul să te verifici la dosarele de facturi, tu cititorule cu SRL. Dacă ai cumpărat ciungă şi nu i s-a plătit acesteia cuvenitele şi “creştinele” dări către stat?

În cursul luni noiembrie 2012, RMGC a încheiat, în calitate de beneficiar, un contract ce a avut ca obiect achiziţionarea a 10.000 de veste de la societatea Kadok Interprest, în calitate de furnizor.

Contractul a fost prelungit prin încheierea succesivă a patru acte adiţionale, prin care Kadok Interprest s-a obligat să furnizeze în favoarea RMGC loturi suplimentare de veste contra cost.

Caracterul real al operaţiunilor comerciale desfăşurate la sfârşitul anului 2012 cu societatea Kadok Interprest este dovedit prin documentele relevante, înaintate organelor de anchetă, şi puse la dosar de către RMGC, respectiv contractul, actele adiţionale, formularele de aprobare ale contractului, ordinele de comandă, facturile fiscale, ordinele de plată, prin care s-au achitat sumele de bani cu titlu de preţ, procesele verbale de predare primire a mărfurilor, precum şi corespondenţa purtată în acest sens.

Documentele prezentate organelor de anchetă atestă că între RMGC şi Kadok a existat un raport de natură comercială, care s-a derulat în condiţii legale, mărfurile comandate fiind livrate către RMGC şi plata acestora efectuându-se către Kadok, iar companiei nu i se poate imputa vreo faptă de evaziune fiscală sau de spălare de bani, în condiţiile în care la timpul respectiv firma Kadok Interprest apărea pe site-ul Ministerului de finanţe ca o instituţie în regulă.

LOVITURA la casele de schimb! La cat a ajuns azi un EURO! Anunt de la BNR. Ce ii asteapta pe romani

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI