Evenimentul Zilei > International > De ce Ucraina îl iubește pe dușmanul lui Trump
De ce Ucraina îl iubește pe dușmanul lui Trump

De ce Ucraina îl iubește pe dușmanul lui Trump

Încă patru ani cu Donald Trump la Casa Albă ar fi mană cerească pentru Rusia, se tem ucrainenii.

De când și-a obținut independența, în 1991, Ucraina s-a gândit la America ca fiind cel mai bun – și cel mai valoros – prieten al său pe scena internațională.

Această relație a devenit și mai vitală în 2014, când Rusia a anexat Crimeea și a stârnit un conflict care continuă să afecteze sângeros estul Ucrainei.

Dar, mai degrabă decât să vadă SUA ca o sursă de sprijin, ucrainenii privesc acum Washingtonul cu teamă și îngrijorare, existând temeri că o victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie ar putea trimite un semnal Rusiei – care, potrivit rapoartelor informațiilor americane, încearcă activ ca republicanul să fie reales – că își poate crește agresivitatea împotriva Ucrainei.

Nu-i pasă de noi

Primii patru ani ai lui Trump au fost o cursă incomodă pentru Ucraina, care s-a trezit, de mai multe ori, în centrul atenției dezbaterii politice americane, inclusiv ca parte a unei anchete de destituire a lui Trump, initiate de democrați.

Președintele SUA i-a numit ucrainenii „oameni oribili” și a făcut presiuni pentru ca Rusia să fie fie autorizată să revină în clubul G7 + 1 al celor mai mari economii din lume, din care a fost expulzat ca urmare a invadării Crimeei.

În consecință, ucrainenii și-au răcit relațiile cu SUA, potrivit jurnalistului ucrainean Vitali Sych, redactor la Novoie Vremia.

„Mulți oameni consideră că, înainte ca Trump să devină președinte, Statele Unite erau cel mai bun aliat diplomatic, politic și militar al Ucrainei – aliatul de care aveam cu adevărat nevoie pentru a lupta împotriva Rusiei și a ne ajuta împotriva agresiunii rusești”, a spus Sych. „Am pierdut o mare parte a acestui sentiment în timpul președinției lui Trump”.

Ucrainenii știu că „Trump nu este America” și că există încă un sprijin bipartizan puternic pentru Ucraina în Congres”, a adăugat Sych.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE