Membrii Congresului, intelectualii de stânga şi presa au trecut imediat la acţiune. A fost lansată imediat campania “În Turcia nu există libertatea presei“. 

Uitaţi-vă ce coincidenţă, în aceeaşi perioadă CHP (Partidul Republican al Poporului-n.trad.) şi Iyi Parti (Partidul Bun-n.trad.) i-au reamintit pe jurnaliştii arestaţi, în primul rând pentru că sunt simpatizanţi ai FETÖ (Mişcarea Gülen-n.trad.)

Se pare că este un parteneriat sincronizat. 

Atât de sincronizat că propunerile senatorilor Partidului Democrat din SUA, Edward J.Markey, Ron Wyden şi Jeff Merkley din “Legea privind dezvoltarea drepturilor omului în Turcia anului 2021” sunt aceleaşi cu declaraţiile care se fac aici.

Acum să privim de aproape ce spun senatorii care doresc impunerea de sancţiuni Turciei.

 

La fel ca şi Kılıçdaroğlu

 

Motivele nu ne-au mirat deloc. Senatorii din Statele Unite califică drept “presiuni ale regimului” tentativa de lovitură de stat din 15 iulie organizată de FETÖ şi lupta împotriva demersurilor de a atrage Turcia în haos prin terorismul PKK.

Au realizat aşa o fotografie că nu regăsim nici faptul că 251 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza FETÖ, nici că Parlamentul a fost bombardat, şi nici vandalismul liniei PKK şi HDP ( Partidul Democratic al Popoarelor, prokurd-n.trad.) şi eforturile de a transforma Turcia în Siria prin terorism. 

Conform senatorilor americani, în Turcia nu există ceva precum tentativa de lovitură de stat sau terorismul PKK.  

Din acest motiv, textul legii a fost pregătit făcându-se abstracţie de FETÖ şi PKK şi dintr-o perspectivă mult apropiată de părerea lui Kılıçdaroğlu, adică “lovitură de stat controlată”. 

În esenţă se spune:

“Din iulie 2016 şi până în prezent, oficialii turci au reţinut zeci de mii de persoane pe care-i acuză de ajutor acordat tentativei de lovitură de stat sau de sprijinirea terorismului; au arestat ziarişti, politicieni din opoziţie, persoane cu opinii contrare şi alţii”. 

Atrag atenţia şi constatările senatorilor americani, care amintesc de cuvintele lui Kılıçdaroğlu “lovitură de stat virtuală”:

“Guvernul Turciei a folosit drept motiv tentativa de lovitură de stat pentru a adopta măsuri mai dure”. 

Parcă Turcia nu a trăit o tentativă de lovitură de stat sângeroasă în care au fost folosite avioanele F-16, tancurile.

Bine, dar ce urmăresc senatorii americani prin aceste acuze nedrepte?

 

Instrumentele se destramă

 

Să obstrucţioneze dezvoltarea Turciei şi să-şi apere pionii… Să ne întoarcem puţin în urmă şi să se amintim de sprijinul promis de Biden opoziţiei pentru a-l răsturna “prin alegeri” pe Erdoğan. Exact asta s-a întâmplat… Iar senatorii americani propun drept politica SUA următoarele: “Folosirea instrumentelor diplomatice, presiuni asupra guvernului” şi “Opoziţia faţă de exportul către Turcia”.

Nu-i mai amintesc şi pe cei care spuneau “Nu investiţi în Turcia”.

Iar partea interesantă a problemei este următoarea: Fisurile adânci din interiorul FETÖ şi PKK grăbesc SUA, organizaţii pe care americanii le folosesc drept instrumente. Într-un cuvânt, pionii se destramă. De exemplu, acum FETÖ s-a împărţit în 4 părţi. O să mă refer la asta într-un alt articol. (Articol de Mahmut Övür)

Traducerea: Emel – Birgül Mauki/emauki/fmatei